Helyi hírek 2019. május 26. 06:00

Félegyházán is elkezdődött az EP-választás

Félegyházán is elkezdődött az EP-választás
Május 26-án, vasárnap európai parlamenti választásokat tartanak Magyarországon, ami a negyedik ilyen jellegű voksolás az ország történetében. A szavazófülkék reggel 6 órától 19 óráig vannak nyitva.

A választás időpontja

Magyarországon 18 életévét betöltött személy szavazhat. Európai parlamenti (EP) választásokat ötévente tartanak az Európai Unióban (EU). A szavazást 2019-ben – a tanács döntésének értelmében – május 23-a és 26-a között kell megtartani, de a pontos dátumot (az eltérő hagyományok és jogi rendelkezések miatt) a tagállamok maguk dönthették el. Mivel a választási eljárásról szóló törvény értelmében Magyarországon csak vasárnap lehet választást tartani, a voksolás egyetlen lehetséges időpontja május 26-a volt, így a köztársasági elnök már korábban erre a napra tűzte ki a választás időpontját.


Választási rendszer

A választás egyfordulós, listás szavazás, amelyen Magyarországon csak pártok indulhatnak. Az ország az EP javaslata alapján a 2019-es választásokon is 21 képviselőt küldhet majd az Európai Parlamentbe. Az a párt állíthatott listát, amely legalább 20 ezer választópolgár aláírását össze tudta gyűjteni. A voksoláskor az egész ország egyetlen választókerületet alkot. Mandátumot csak az a lista szerezhet, amely megkapta az érvényes szavazatok legalább 5 százalékát. A képviselőhelyeket az úgynevezett d’Hondt-módszerrel osztják el. Az egyes listákról a jelöltek a pártok által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.


Induló pártok, pártszövetségek

Határidőre (április 23., 16 óra) 11 párt vagy pártszövetség adta le az ajánlásgyűjtő íveket. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) két párt – az Egységes Magyar Nemzeti Néppárt és a Tea Párt Magyarország – nyilvántartásba vételét elutasította, mert nem volt meg a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlásuk. A választáson tehát 9 párt vagy pártszövetség listája közül lehet választani, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által kisorsolt szavazólapi sorrend a következő:

1. Magyar Szocialista Párt–Párbeszéd Magyarországért 

2. Magyar Kétfarkú Kutya Párt 

3. Jobbik Magyarországért Mozgalom 

4. Fidesz – Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt

5. Momentum Mozgalom 

6. Demokratikus Koalíció 

7. Mi Hazánk Mozgalom 

8. Magyar Munkáspárt 

9. Lehet Más a Politika 

A képviselők nem országok szerint ülnek az Európai Parlamentben, hanem politikai hovatartozás alapján, a politikai pártok csoportokba szerveződnek. Ezek a pártcsoportok függetlenek az európai pártoktól, de szorosan kötődnek hozzájuk. A nemzetközi képviselőcsoporton belül az egy párthoz tartozók munkáját a delegációvezetők irányítják. Ezért az Európai Parlamentben képviselt álláspontjuk a frakciófegyelemnek megfelelően eltérhet a hazai politikában hangoztatott nézeteiktől.




 

Kövessen minket a Facebookon is!