Sport 2019. május 30. 13:00

Olimpián a félegyházi Waldorf iskola

Képgaléria
Olimpián a félegyházi Waldorf iskola
Tapasztalat útján történő tanulás, élményszerű tanítás, életkorhoz igazított módszertan… sokat halljuk ezeket a jellemzőket a Waldorf Iskolákról. De mit is jelent ez valójában? Hogyan valósul meg a mindennapokban, a gyakorlatban.

Falatnyi ízelítőt kaphatunk belőle, ha megnézzük a következő példát. Az Országos Waldorf Olimpiát minden évben megszervezik a Waldorf Iskolák ötödik osztályosai számára. Így volt ez az idei évben is, május 25-én. Az ötödik osztályban történelem, művészettörténet órák nagy témaköre a görögség. S mi is lehet az, ami közel tudja vinni a gyerekeket ehhez a távoli múltbéli kultúrához? Talán az, ha minél közelebb kerülnek az akkori kor emberéhez, mindennapi szokásaikhoz, életükhöz.

Az egész éves munka záró akkordjaként a Waldorf iskolák tanítói szervezésében a gyerekek egy ókori görög olimpián vehetnek részt, ahol megalakítják a városállamokat, és több napon keresztül erőt próbáló edzéseken vesznek részt. Majd a felkészülés után az olimpia reggelén egyedi, saját készítésű tógákban, a városállamok zászlajai alatt hatalmas fegyelmet és tiszteletet tanúsítva közös áldással gyújtják meg az olimpiai lángot. S ezen a napon a gyerekek megmérettetik saját erejüket, kitartásukat az ókori görög olimpiai versenyszámokban, mint a birkózás, gerelyhajítás, diszkoszvetés, távolugrás, magasugrás, váltófutás és maraton futás.

A Tiszta Forrás Waldorf Iskola diákjai is büszkén viselték római öltözéküket a múlt hétvégén és méltón teljesítettek minden versenyszámot. Hatalmas élményekkel tértek haza a Verőcéről, az idei rendezvény helyszínéről.

 

Kövessen minket a Facebookon is!