Helyi hírek 2019. június 3. 13:00

Zöld oldal - Májusi eső aranyat ér – virágözön az utcákon, kertekben

Képgaléria
Zöld oldal - Májusi eső aranyat ér – virágözön az utcákon, kertekben
A már-már aszályos március-április után a meglepően csapadékos május színes virágözönnel búcsúztatta a tavaszt. Lassan elköszönünk a – sok-sok fajtájával tündöklő színekben majd két hónapja virító – nőszirmoktól, a királynői megjelenésű pünkösdi rózsáktól, a vagány díszhagymáktól. A színről levonulók a nem kevésbé szépséges nyárköszöntőknek adják át a helyüket: az egymással versengő milliónyi fajta rózsának, a bájos harangvirágoknak, könnyed szarkalábaknak, a figyelemre méltó zsályáknak… És persze kedvesen, meg-megbújva színre merészkednek a nyári virágok is: finom színekben a kerti évelők és harsányan a frissen kiültetett egynyári virágok.

Jó látni, hogy sokan kertészkednek a városban és a zöldujjak nyomán szépen kapált, gereblyézett előkertek, kertek, árokpartok, gondozott virágoskertek, gondosan rendezett erkély- és virágládák köszöntik az arra járót. A szép, művelt, tiszta környezet mindig tiszteletadás, köszönet és köszöntés, helyünk elfogadása a világban.

A város utcáit járva hihetetlenül bájosan keverednek a vidékies hangulatú, helyenként buja, máshol légiesen finom megjelenésű, de mindenképpen természetidéző virágoskertek és a polgárvárosias finomkodóbb díszkertek. Helyenként egész gyűjteményével találkozhatunk a divatos dekoratív virágoknak, máshol egyszerű, magának utat tört virágok burjánoznak: olyan sokszínűen, mint gazdáik. Sajnos, sok helyen magára hagyott, gazdátlannak tűnő előkertek fogadják az utcán járót, pedig talán a következő fotók tanúsítják, hogy gyakran nem kell túl sok a rendhez. A városközponti utcákat róva sok kedves virággal, és helyenként kedves virágszerető emberrel lehet találkozni, olyan is volt, aki szívélyesen invitált megmutatni a kertjét.

Sok hely, kevés hely, szűk hely semmi hely - nem tud akadály lenni a rendre vágyó kertész léleknek. Ötletességnek, bájnak csak a kényelem és közöny szab határt. Milyen jó, hogy sokan választják az örömszerzés útját.

Nagy Ágnes
városi főkertész

 

Kövessen minket a Facebookon is!