Közélet 2014. augusztus 20. 13:00 Forrás: hvg.hu

Tízezreket fizethet, ha pirosnál hajt át a síneken

Tízezreket fizethet, ha pirosnál hajt át a síneken
Komoly büntetést kockáztat ezután az, aki piros jelzésnél hajt át itthon a vasúti átjárókban. A szabálysértők 60 ezer forintos csekket kaphatnak. A MÁV összesen 180 átjáróban szerel fel kamerákat 2015-ig. Szegeden is több helyen figyelik majd ilyen eszközökkel a forgalmat – írja a Délmagyarország.


A MÁV 2012 és 2015 között összesen 180 vasúti átjárót tesz itthon biztonságosabbá. Sorompókat, fényjelzőket, kamerákat, diagnosztikai és monitoringberendezéseket szerelnek fel. Az autósokat leginkább érintő újdonság a kamerarendszer lesz.

A vasúttársaság és a területileg illetékes rendőrkapitányságok az adatvédelmi előírásoknak megfelelően együttműködési megállapodást kötöttek. A kamerával rögzített adatok a rendőrség birtokába kerülnek, ahol azt egy speciális szoftver segítségével ki lehet majd értékelni. A kamerák csak akkor rögzítik a képet, ha a fényjelző pirosra vált – olvasható a cikkben a MÁV sajtóosztályának tájékoztatása alapján.

Ha nem történik semmi rendkívüli, az elektronikusan tárolt adatok törlődnek. Ha a sorompó megrongálódik, a kamera képeihez a rendőrség így is hozzá tud majd jutni a MÁV szakembereinek közreműködésével.

A Délmagyarország a szegedi Bajai úti vasúti átjárót említi az egyik olyan átjáróként, ahol türelmetlen autósok rendszeresen átslisszannak a sorompó lecsukása előtt a piros jelzésnél. Ezt az átjárót még nem őrzik, így a szabálysértőket egyelőre nem tudják megbüntetni. 2015-ig azonban itt is felszerelnek kamerát.

Szegeden a Dorozsmai és a Sándorfalvi úti átkelő, valamint Mártélyon a Fő úti átjáró lesz kamerás.
 

Kövessen minket a Facebookon is!