Helyi hírek 2019. június 9. 16:00

A közömbösség nem lehet járható út a társadalmunkban

A közömbösség nem lehet járható út a társadalmunkban
A súlyos közlekedési balesetek tragikusságát tovább fokozza a bámészkodók érzéketlen magatartása. Erről mesélnek a halasi orvosigazgató helyszíni tapasz­talatai.

A közömbös viselkedés akadályozhatja a mentőegységek, hatóságok munkáját
Fotó: Pozsgai Ákos - Petőfi Népe


Idén tavasszal két súlyos autóbaleset is történt Kiskunmajsa közelében. Mindkét esetnél az elsők között ért a helyszínre a Kiskunhalasi Semmelweis Kór­ház orvosigazgatója, dr. Ördögh Csaba, aki magánemberként gyakran jár arrafelé.

Már önmagában az is sorsszerű, hogy mindkét tragédia helyszínére ugyanaz az orvos – aki egyébként épp családi hétvégéjét tölti – érkezik elsőként. Az pedig, hogy mondhatni egy hajszállal úszta meg az ütközéseket, aligha lehet a véletlen műve. Ez késztette arra, hogy beszéljen az ott látottakról, bízva abban, hogy változás érhető el az emberek hozzá­állásában.

– Évekig dolgoztam mentőorvosként és azt gondoltam, hogy már semmin nem lepődők meg egy helyszínen, de az élet mindig tartogat meglepetéseket. A közelmúltban két olyan súlyos balesetbe is belefutottam megyénkben, ahol ittas sofőrök vezettek nagyon nagy sebességgel. Mintha sokan még mindig nem vennék komolyan, hogy alkoholos befolyásoltság alatt nem vagyunk urai a gépjárműnek. A helyszínen pedig fájóan érzéketlen emberi viselkedéseket is láttam. Fontosnak tartom, hogy beszéljünk erről, ugyanakkor nem szeretnék megbántani, gyászában megzavarni senkit sem, akinek hozzátartozója vagy ismerőse érintett volt a balesetekben – mesélte dr. Ördögh Csaba a baon.hu-nak.

Márciusban egy Kiskunmajsa felé nagy sebességgel haladó gépjármű sofőrje a kanyar után elvesztette uralmát a jármű felett, átsodródott az ellenkező irányba és frontálisan ütközött egy másik autóval, amelynek vétlen, negyvenes éveikben járó utasai meghaltak. A balesetet okozó sofőr is életét vesztette az ütközésben, két utasa súlyos sérüléseket szenvedett.

– Engem is megelőzött Majsa felé haladva, már akkor cikázott a láthatóan rossz műszaki állapotban lévő autójával. Minden egyes kanyarban látszott, hogy a vezető nem ura a gépjárműnek. Gyakorlatilag miután megelőzött, picivel később történt a tragikus baleset. A következő esetnél áprilisban ugyanez történt pepitában, ittas vezető és gyorshajtás. Itt a jármű fejre állt, úgy csapódott fának. Hiába volt kiváló állapotú az autó, a biztonsági rendszerek nem tudtak működésbe lépni fejjel lefelé. Amikor odaértem a helyszínre, még forgott az autókerék. Gyakorlatilag, ha egy perccel később érünk oda a gyerekeimmel – akik akkor épp velem utaztak –, részesei lettünk volna a balesetnek – emlékszik vissza az orvosigazgató.

Dr. Ördögh Csaba
Fotó: Pozsgai Ákos - Petőfi Népe


A szakember az elkerülhetetlen kezdeti döbbenet után azonnal megkezdte a helyszínen az elsődleges ellátást, néhány civil vele együtt részt vett az életmentésben.

– Az első balesetnél voltak a helyszínen olyan segítők, akik instrukciók alapján nagyon jól együttműködtek, segítettek a roncsnak az ajtaját kitépni, kiszabadítani az egyik sérültet. Az áprilisi helyszínen segítettem egy kisfiút – aki az autóba szorult – kimenteni, akit kis idő múlva újra kellett élesztenem. A kisfiú édesanyja – aki szintén megsérült a balesetben – segített az újraélesztésben. Fontosnak tartottam, hogy érezze, mindent megtesz a gyermekéért. Az újraélesztés után pedig volt, aki segített a kisfiú fejét megtartani, hogy levegőhöz jusson. Le a kalappal azon pár ember előtt, akik odajöttek segíteni, nehéz belecsöppenni egy ilyen helyzetbe.

A segítő szándékú emberek mellett azonban sokan voltak olyanok, akik a tisztesség és az empátia teljes hiányában viselkedtek a balesetek helyszínén. – Vannak emberek, akiket hidegen hagy, ha egy ilyen dolog történik. Miután biztosítottuk a helyszínt, voltak, akik a már megállt autókat kikerülték és a roncsokon keresztül áthajtva hagyták el a baleset helyszínét. Ez olyan durva mértéket öltött, hogy volt, aki épp a helyszínen hajtott végre ipszilon fordulást és csak sokadik próbálkozásra tudott elindulni, ezzel akadályozta a mentőegységek helyszínre való bejutását, pedig amikor megkezdte a manővert, már biztosan hallotta a mentőautó szirénáját.

Az orvosigazgató megdöbbentő tapasztalatai közé tartozik a közönyös viselkedés másik aktuális mozzanata, a mobiltelefonokkal való felvételkészítés.

– Már maga a halálos baleset ténye is megterheli az ember lelkét, de amikor azt látom, hogy vannak olyanok, akik közömbösen áthajtanak a roncsokon és fényképezik, videózzák valaki haláltusáját vagy a már élettelen – még le sem takart – testét, az egész egyszerűen borzasztóan elszomorít és felháborít. Az egy dolog, hogy valaki szemlélő lesz, de miért kell megörökíteni a másik ember keserűségét, halálát, majd mutogatni a közösségi oldalakon? Nem engedhetjük, hogy ez bármilyen társadalmi rétegben is elfogadott viselkedés legyen – hangsúlyozta dr. Ördögh Csaba.

Azért vállalta, hogy megosztja a helyszíni tapasztalatait az olvasókkal, mert bízik benne, hogy változást érhetünk el. – Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy minden gondolatom mögött ott van a gyászoló hozzátartozók iránti tisztelet. Ez is arra ösztönöz, hogy hangsúlyozzam, a társadalom lehet olyan, hogy kiveti magából vagy legalábbis szankcionálja azokat, akik keresztülhajtanak a roncsokon, vagy egy embertársuk utolsó pillanatait megosztják az interneten. Lehessen számonkérni és felelősségre vonni őket. Nem kell, hogy a közömbösség tendencia legyen. Legyünk empatikusak és segítőkészek egymással, hisz, ha – ne adj’ isten – egyszer mi kerülnénk ilyen helyzetbe, nekünk is erre lenne szükségünk. Ez a legfontosabb üzenet – tette hozzá az orvosigazgató.





 

Kövessen minket a Facebookon is!