Sport 2019. június 11. 17:15

90 éves lett dr. Zarándi László olimpikon

Képgaléria
90 éves lett dr. Zarándi László olimpikon
Június 10-én ünnepelte 90. születésnapját dr. Zarándi László félegyházi születésű olimpikon, atléta, városunk büszkesége, a helyi olimpikonokat bemutató képcsarnok tagja. Kitűnő rajtja lévén 1950-től állandó kezdőembere volt a 4x100 méteres váltónak, amely 1954-ben megnyerte a berni Európa-bajnokságot. Az 1952-es helsinki olimpián bronzérmet szerzett váltótársaival. A legjobb magyar vágtázóként tartják számon. A váltó tagjaként tizenkilencszer volt válogatott.

Dr. Zarándi László 1929-ben született Kiskunfélegyházán. Sportkarrierjét a Szegedi VSE futballcsapatában kezdte csatárként, azonban nem maradt sokáig 10 csapattárssal. Édesapja állatorvosnak szánta, de sikerült elérnie, hogy felvételizhessen a Testnevelési Főiskolára. Ekkori terveiben még a ferencvárosi futballcsapat szerepelt következő állomásként, emellett tornázott is. Gyorsasága és robbanékonysága miatt azonban hamar leigazolták atlétának, egyetemi és főiskolai országos bajnokságokon indult elsöprő sikerrel.

1949-ben döntött végleg az atlétika mellett. A „villámikrek” néven elhíresült olimpiai bronzérmes 4×100 váltó tagja.

Az 1952-ben várakozáson felül teljesítő magyar 4×100 méteres váltó tagja volt a helsinki olimpián, ahol az Egyesült Államok és a Szovjetunió mögötti előkelő harmadik helyen végzett Varasdi Géza, Csányi György és Goldoványi Béla oldalán. Bronz medáljukat a precíz rajtnak, a pontos váltásoknak, és a bot sebességének minimális csökkentésének eredményének könyvelte el Zarándi László.

Két évvel a helsinki olimpiát követően, 1954. augusztus 29-én a svájci rendezésű szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságon egészen az aranyéremig váltották egymást a „villámikrekkel”, immáron mindenkit megelőzve.

Pályafutása után diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán, majd annak atlétikai tanszékét hat évig vezette. 44 évig volt a TF munkatársa.

A mai napig Dunakeszin él, ott, ahol élete első bajnokságát is megnyerte, és jó egészségnek örvend.

 

 

 

Információ: (MOB)

G. Z.

Kövessen minket a Facebookon is!