Helyi hírek 2014. augusztus 21. 08:15 Forrás: bacsmegye.hu

5 milliárdból fejlődik a homokhátsági hulladéklerakó program

Képgaléria
5 milliárdból fejlődik a homokhátsági hulladéklerakó program
A felgyői hulladéktelepen került elhelyezésre a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Projekt újabb, mintegy 5 milliárd forintból megvalósuló beruházásának az alapköve. Az ünnepséget követően Kovács Ernő Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott elmondta: Ez a 300 ezer főt érintő beruházás javarészt Bács-Kiskun megye lakosságát érinti. A 82 település együttműködése révén, mintegy 5 milliárd forintos projekt fog megvalósulni.











A homokhátság fejlődési képességét mutatja, hogy 82 önkormányzat úgy tud együtt dolgozni, hogy békességben az érdekeiknek megfelelően készülnek arra, hogy együtt megvalósítják ezt a nagy projektet. A projekt, ami valójában a térségben korábban megvalósult ISPA projekt továbbfejlesztése már el is indult, jelenleg az ünnepélyes alapkőletétel történt meg. Bízom benne, hogy ezzel a beruházással a térségünk még tisztább lesz és a lakosságot még inkább rávezeti a szelektív hulladékgyűjtésre. Hiszen jelenleg a világ olyan gyors ütemben fejlődik és olyan gyors ütemben használja ki a föld erőtartalékait, és ez által olyan mennyiségű hulladékot állít elő, ami az unokáink számára már veszélyeket rejt magában.

A projekt megvalósulása során újrahasználati központok kerülnek kialakításra a már meglévő hulladékudvarokon (Baja, Csongrád, Kalocsa, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas) fejlesztést hajtanak végre a 3 nagy hulladéktelepen (Vaskút, Felgyő, és Kiskunhalas) beszerzésre kerül 6 darab házhoz menő szeletív gyűjtőjármű, 3 darab zöldhulladék gyűjtőjármű, valamint 3 darab konténerszállító gyűjtőjármű. Nem utolsó sorban pedig kiosztásra kerül a 2000 fő alatti településeken mintegy 10.000 darab házi komposztáló.
 

Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Projekt - Új Magyarország Fejlesztési Terv KEOP-1.1.1/2F/09-11-2011-0004 pályázat

Projekt kezdete: 2014.03.31.
Kivitelezés befejezése: 2015.03.31.
Érintett települések száma: 82
Érintett lakosság száma: 300.000 fő
Az Európai Uniós és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 4.685.819.356 Ft


A 3 térség, mintegy 82 önkormányzatát egybefogó Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulást 2011-ben alapították. Célja: a már működő hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésén túl, az Európai Uniós előírásoknak való maradéktalan megfelelés, hulladéklerakó létesítmények élettartamának növelése valamint a lakosság körében a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése.

Homokhátságon a hulladékgazdálkodással összefüggő beruházásoknak igen komoly múltja van. A kilencvenes évek elején alakult meg az első olyan önkormányzati összefogás, amely a hulladékgazdálkodási programot térségi szintre emelte. 1990-ben még mindössze Csongrád és 23 település vett részt az együttműködésben. Bő 10 évvel később azonban már 82 önkormányzat fogott össze a Homokhátsági Regionális Települési Hulladékgazdálkodási Program keretében. Az akkori projekt összértéke több, mint 11 milliárd forint volt, amelynek 75 százalékát az Európai Unió Előcsatlakozási Alapja finanszírozta. A beruházás során 23 létesítmény – úgy, mint pl. több hulladéklerakó, hulladékválogató, komposztáló - készült el, amelyeket 2008-ig sikerült is üzembe állítani. Azóta folyamatosan bővítik, fejlesztik a hulladékgazdálkodási program már meglévő egységeit.

2010-ben a Környezet és Energia Program, azaz a KEOP keretében egy előkészítési projekt kezdődött a Homokhátságon a már megvalósult ISPA projekt tovább fejlesztése érdekében. Az előkészítési szakaszban folytak a tervezési munkálatok. Jelenleg a KEOP projekt megvalósítási szakasza zajlik most. A KEOP-1.1.1/2F/09-2011-0004 azonosító számú pályázat keretében a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás 4 és fél milliárd forintot meghaladó támogatást nyert a megkezdett munka továbbfolytatásához.

A 2014. márciusa és 2015. márciusa közt megvalósuló beruházás keretében megújul és korszerűsödik a vaskúti, felgyői és kiskunhalasi hulladéklerakó; a helyi lakosság körében mintegy 10.000 házi komposztálású edény kerül kiosztásra, valamint szelektív hulladék begyűjtésére alkalmas járművek is beszerzésre kerülnek. A projekt révén várhatóan- a Hulladékgazdálkodási törvényben is meghatározott céloknak megfelelően – csökkenhet a szerves anyag hányad, ezzel párhuzamosan pedig - az EU előírásait szem előtt tartva – nagy mértékben javulhat a hulladékhasznosítási arány is.
 

A kezdeményezés fő irányvonalai:

- szelektív hulladékgyűjtés
- házi komposztálás
- hulladékudvarok, és hulladékbegyűjtő telepek korszerűsítése.


A projekt megvalósítása során újrahasználati központok kerülnek kialakításra a már meglévő hulladékudvarokon (Baja, Csongrád, Kalocsa, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas), fejlesztést hajtanak végre a 3 nagy hulladéktelepen (Vaskút, Felgyő és Kiskunhalas), beszerzésre kerül 6 darab házhoz menő szelektív gyűjtőjármű, 3 darab zöldhulladék gyűjtőjármű, valamint 3 darab konténerszállító gyűjtőjármű. Nem utolsó sorban pedig kiosztásra kerül a 2000 fő alatti településeken mintegy 10.000 darab házi komposztáló edény.

A 3 nagy hulladéklerakó központ esetében jelentős fejlesztések valósulnak a beruházás során. Ennek elemei: térbeton lefektetése, csurgalékvíz gyűjtő rendszer kialakítása, MBH csarnok létrehozása, MBH komposztáló technológia adaptálása valamint homlokrakodók leszállítása. A projekt során beszerzésre kerülő gyűjtő és szállító járművek kizárólag az újonnan kialakított rendszerelemek ellátására szolgálnak majd. Ez egyben azt is jelenti, hogy csak a házhoz menő gyűjtésben vesznek részt, mind a csomagolási mind pedig a zöldhulladék vonatkozásában.

A KEOP-1.1.1/2F/09-11-2011-0004 projekt keretében épülő létesítmények és a beszerzendő járművek és eszközök az ISPA/KA támogatásból korábban kiépített rendszer kiegészítését szolgálják majd. Cél a hatékonyabb hulladékgazdálkodási rendszer feltételeinek megteremtése.

Komposztálás

A komposztálás az egyik legősibb hulladék-felhasználási módszer, melynek végterméke, a humusz, növeli a talaj minőségét és termékenységét.

A Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás jóvoltából mintegy 10.000 darab házi komposztáló edény kerül majd kiosztásra ingyenes, otthoni hulladék újrahasznosítás végett. A komposztálás révén a háztartási szerves hulladék nagymértékben újrahasznosíthatóvá válik, valamint a hulladéklerakók terhelése is jelentősen csökken.
 

Kövessen minket a Facebookon is!