Helyi hírek 2019. június 19. 07:30

A 95 éves kéményseprőt köszöntötte a város

Képgaléria
A 95 éves kéményseprőt köszöntötte a város
Jó egészségben, életvidáman fogadta otthonában Toldi András 95. születésnapján a város köszöntését. Kiskunfélegyháza nevében Rosta Ferenc alpolgármester és Gyenes Attila, a körzet önkormányzati képviselője oklevéllel és virágcsokorral köszöntötte a szépkorút, aki a beszélgetés során szeretett szakmájáról, a kéményseprésről, annak fortélyairól beszélt legtöbbet.

A vendégeknek elmondta, hogy talán az utolsó klasszikus kéményseprő Kiskunfélegyházán. Barátai inspirálására választotta ezt a foglalkozást, később szakmunkás bizonyítványt is szerzett róla. Nagyüzemek – köztük a gépgyár – kéményeit tartotta karban, de nemcsak a helyi üzemekbe, hanem a térség valamennyi nagyüzeméhez hívták munkára. Később a cserépkályhák, háztartási fűtőeszközök kéményeinek tisztítását is kitanulta. Nyugdíjasként ideje nagy részét olvasással tölti. Kalandregények éppúgy érdeklik, mint a történelmi témájú írások. Az olvasás mellett gondot fordít kertje művelésére, gondozására is. Mindezek mellett naponta sokat sétál.

Toldi András 1924. június 18-án született hatgyermekes család tagjaként. Egy évet dolgozott a TSZ tagjaként, majd 1962. február 5-én lépett be a kéményseprők csapatába, ahol nyugdíjba vonulásáig, 1984-ig dolgozott. Nyugdíjasként visszahívták a kéményseprők kollektívájába és 1993-ig itt tevékenykedett. 1985-ben miniszteri kitüntetésben részesítette Boross Péter.
 

Kövessen minket a Facebookon is!