Helyi hírek 2019. június 24. 16:00 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Kétségbeesés helyett cselekvés

Kétségbeesés helyett cselekvés
Az ma már nem kérdés, hogy időjárásunk olyan mértékben változott meg, ami komoly kihívás elé állít bennünket és a társadalom minden szintjén cselekvést sürget. Az eddig alkalmazott stratégiáinkat – beleértve a statisztikai módszereinket is – azonban feltétlenül újra kell gondolni és a kialakult helyzethez igazítani.

Fotó: MTI - Varga György

A klímaváltozás egyik pillérét jelentik az extrém és heves csapadékélmények, amelyről a Belügyminisztérium szervezésében tartottak konferenciát Kecskeméten, a megyeházán A települési csapadékvíz-gazdálkodás és a klímaváltozás aktuális kihívásai címmel. A felesleges csapadékvizek jelenleg legtöbb helyen alkalmazott elvezetése mellett legalább olyan fontos azok hasznosítása is. Ezzel évente milliárdos nagyságrendű veszteségek lennének elkerülhetőek.

Ennek érdekében a probléma szakemberek bevonásával való, komplex újragondolására van szükség – számolt be minderről előadásában dr. Buzás Kámán egyetemi tanár. Elmondta: akár településenként eltérő módon, de szabályozhatóvá kell tenni a csapadékvíz-gazdálkodási rendszereket. Ennek lehetséges tervezését dr. Nagy Zsuzsanna mutatta be, aki emellett korszerű, okos és innovatív megoldásokat is a meghívott szakemberek és a hatóságok képviselői elé tárt. A szakmai konferencián Dobozi Eszter megismertette a Bács-Kiskun Megyei Klímastratégiát is, amely megyénkre vonatkoztatva mutatja be a kialakult helyzetet és fogalmaz meg célokat, valamint megoldási javaslatokat.    




 

Kövessen minket a Facebookon is!