Helyi hírek 2019. július 1. 15:00

Új kiállítóterek a Múzeumok Éjszakáján - videóval

Képgaléria
Az idei évben is nagy sikernek örvendett a Múzeumok Éjszakája Kiskunfélegyházán, amelynek egy év szünet után immár ismét a Kiskun Múzeum adott otthont, június 29-én. Az időjárás kegyeibe fogadta a látogatókat, akiket már 16 órától vártak szabadtéri, családi programokkal. A hivatalos megnyitón Mészáros Márta múzeumigazgató és Lezsák Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. A színpadi és a szabadtéri programok mellett lehetőség nyílt az új kiállítóterek megismerésére. A tárlatjáró – felfedezőtúra mellett játékos vetélkedő várta a gyermekeket a börtönmúzeumban.

Új múzeumi kiállítóterekkel várja látogatóit júliustól a félegyházi Kiskun Múzeum. A Múzeumok Éjszakája gazdag programjának első aktusaként június 29-én, Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke és Mészáros Márta, a múzeum igazgatója adta át és mutatta be a Tudás-tár Élmény-tér a Tanulás szolgálatában elnevezésű európai uniós projekt keretében megvalósult tanulmánytárakat, valamint a Kincsek a raktárból című kiállítást.

Mészáros Márta elmondta, hogy a múzeum fő feladata Félegyháza és a történelmi Kiskunság emlékeinek gyűjtése, feldolgozása, bemutatása. A múzeum anyaga ajándékozások, felajánlások révén gyarapodott elsősorban. Nagyon sok család, közösség és a város ajánlott fel komoly kulturális értékeket. Ezek gondozása, raktározása az elmúlt 5-6 évben már komoly gondot jelentett. Megteltek a raktárak, a pince és a padlás, a gyűjtemény sok értékes darabját nem láthatták az érdeklődők. Szerencsére az intézmény sikeresen tudott pályázni, és az elnyert több mint 58 millió forintból felújítottak épületrészeket és 3 gyűjtemény bemutatására alkalmas kiállítóteret, tanulmányraktárakat tudtak kialakítani. Ezekben már a nagyközönség elé kerül egy komoly néprajzi anyag, a kőzettár, a fegyvergyűjtemény, valamint a régészeti emlékek is.

A modern technika is meghonosodott az ódon falak között, mert kialakítottak egy olyan applikációs rendszert, amelynek segítségével a kiállított tárgyakról okos telefonnal, számítógéppel olyan információkhoz is hozzájuthatnak az érdeklődők, amelyekről a tablók (helyhiány miatt) már nem adnak tájékoztatást. Egy éven keresztül a kivitelezőkkel együtt az intézmény munkatársai is komoly munkát végeztek, és remélik, hogy mindenki örömére, megelégedésére készült el a beruházás.

A megnyitáskor Lezsák Sándor országgyűlési képviselő arról szólt, hogy a múzeum és a város vezetésével karöltve ő is igyekezett azon, hogy minél több lehetőséget teremtsenek az intézménynek. Többször járt az elmúlt évben a múzeumban, figyelemmel kísérte a felújítási munkálatokat, a látványraktárak, a kiállítóterek létrejöttét, és elmondhatja, hogy csoda, ami itt történt. Biztos abban, hogy a korszerű applikációs rendszer igazi élményt fog jelenteni a fiataloknak, akik már nagyon járatosak a számítógépes világban. Alaposabb, részletesebb ismeretekhez jutnak.

– El kell árulnom azt is, hogy a beruházás befejeztével már újabb közös terveket szövünk a Kiskun Múzeummal. Elkészítjük a Kunok Képes lexikonját. Ehhez már találtunk támogatókat, a szellemi alapot pedig a múzeumi szakemberek fogják biztosítani – zárta gondolatait az országgyűlés alelnöke.    

A megnyitó után az új kiállítóterek már fogadták a látogatókat, akiket minden helyszínen vártak a múzeum munkatársai, hogy a felmerülő kérdésre választ adhassanak.                                                                 

Hájas Sándor, Gubu Zoltán

Fotók: Fantoly Márton 
Videó: Gubu Zoltán, László István
 

Kövessen minket a Facebookon is!