Kitekintő 2014. augusztus 22. 08:30 Forrás: baon.hu

Irsai Olivér rövidesen hordóba költözik

Irsai Olivér rövidesen hordóba költözik
Megkezdődött a szüret a Kiskunságban. Az Irsai Olivért szedik ezekben a napokban a termelők.

A hét elején már szedték az Irsai Olivért a soltvadkerti határban. Font Gábor borász azt mondta, hogy a családi ültetvényein már ideje volt elkezdeni az illatos szőlő betakarítását. A savtartalom megfelelő, a termésmennyiség – becslése szerint – hektáronként 100-130 mázsa környékén alakulhat. Mint mondta, jó termésre számít, ha nem esik a következő hetekben az eső.A cserszegi fűszerest jövő hónap 10-én, míg a kékfrankost szeptember 20-án lehet szüretelni. Az ültetvényei jó termést ígérnek, mint mondta sokat kellett permetezni. Az idén a hónap első felében a permetezőgépet le sem tudták szerelni, hogy karban tartsák, szinte minden nap védekezni kellett, hogy megóvják a gyümölcsöt.

A Kunsági Borvidéken a termelők több mint 17 ezer hektáron szüretelnek a következő hetekben. A kérdés az, hogy milyen áron?

A gazdák legalább 90-100 forintot szeretnének átlagosan egy kiló szőlőért. A borvidéki hegyközség honlapján olvasható egy elemzés, mely tételesen vizsgálja a borszőlő termelési költségét. Ez alapján az elemző arra juthat, miszerint egy hektárra kivetítve a termelés fajlagos költsége 95 mázsás átlagtermés esetében 774 ezer forint. Ebből 81 forintra jön ki a szőlő kilogrammja. Azaz innét kellene indulnia az alapárnak elvileg, ha a Kunsági Borvidék elemzője jól számolt.

De vajon milyen termés is várható az ültetvényeken?

Naponta változnak a várakozások. Ha óriási zápor hullik a térségre, akkor pesszimisták a termelők, ha legalább egy hétig süt a nap, akkor olyat is hallani, hogy talán jó évnek nézünk elébe. Július közepi termésbecslések állnak a rendelkezésünkre, melyek szerint a fehér borszőlő átlagosan 97 mázsányi termésátlagot hozhat. A kékszőlő 87 mázsával fizethet. A leginkább keresett illatos fajta az Irsai Olivér egy hónapja – a becslések szerint – 81 mázsával, míg a cserszegi 104 mázsás hektáronkénti terméssel kecsegtetett. A kékfrankos 87, míg például a zweigelt 104 mázsányi termést mutatott. A felmérések szerint a szőlő 58 százalékából minőségi-, 37 százalékából táj-, míg a 4 százalékából asztali bor készülhet.

Ha az előzetes várakozások optimálisan alakulnak, akkor a becslések szerint a Kunsági Borvidék területén az idén akár 1 millió 653 ezer mázsányi szőlőt is szüretelhetnek, amelyből úgy 1,170 millió hektó bor készülhet. Mindezekre azonban csak az egy hónappal ezelőtti becslések alapján lehet következtetni. A helyzet azonban napról napra változik, az árakat jelentős részben a piaci várakozások, az importőrök pincéiben betárolt olasz import, a termés minősége, illetve az időjárás változásai befolyásolhatják.

A szüret kezdetét Kiskőrös Város Hegyközsége, Soltvadkerti Hegyközség Választmánya augusztus 21-ben állapította meg, míg Kecskeméten a Mathiász János Hegyközség a szüretet augusztus 25-én indítja hivatalosan.
 

Kövessen minket a Facebookon is!