Helyi hírek 2019. július 7. 13:45

Több százan érkeztek az aratófesztiválra

Képgaléria
Több százan érkeztek az aratófesztiválra
Kiskunfélegyháza gazdakörei és az önkormányzat volt a házigazdája a XV. aratófesztiválnak és kézi aratóversenynek július 6-án. Az esemény a hármas kerületek: a Jászság, Nagykunság és Kiskunság településeinek hagyományőrző találkozója. A találkozóra 26 csapat érkezett, hogy felelevenítsék az ősi aratási, és az ehhez kötődő népszokásokat. A vendéglátók nevében Ván Jenő és Rádi András gazdaköri vezetők, a város részéről Balla László alpolgármester köszöntötte a több száz vendéget. A verseny megkezdése előtt a búzatáblákat Pecsmáv Viktor atya áldotta meg.

Balla László köszöntőjében felidézte a három évvel ezelőtt Félegyházán megtartott fesztivált, ami a zord, esős idő miatt nem engedte a búzatáblába az aratókat. Ennek ellenére az akkori összejövetel sem fulladt kudarcba, hiszen az aratócsapatok jó közösséget alkotnak, és szórakoztató programokkal, zenével és tánccal, barátkozással múlatták az időt.

– A mai találkozót kegyeibe fogadta az időjárás. Nagyon örvendetes tény, hogy a csapatok között sok fiatalt is indul, ami azt jelenti, hogy lesznek akik átveszik a stafétát az idősektől, és megőrzik az egykori aratási hagyományokat – tette hozzá az alpolgármester.  

Az aratófesztivállal kapcsolatosan Ván Jenő elmondta, hogy a határon túlról, a Vajdaságból is érkezett kilenc aratócsapat a versenyre. A házigazda Haleszi Gazdakör ugyanis évtizedes barátságot ápol a vajdasági magyarokkal. Jövő héten náluk lesz hasonló esemény, ahol félegyháziak is részt vesznek.

– Ez a rendezvény egyszerű emberek találkozója, ahol azon túl, hogy felelevenítik az aratás hagyományait, szórakoznak és kikapcsolódnak. Az aratás közben barátságok szövődnek.Így vannak, akik már ismerősként köszöntik egymást, hiszen évről évre találkoznak – tette hozzá a főszervező Ván Jenő.

A csapatok munkáját szakértő zsűri értékelte. A pontozás során minősítették az aratóreggeli összetételét, tálalását, az aratási műveleteket, a kasza fenését, a kaszálást, a marokszedést, a kévébe kötést és a keresztrakást egyaránt. Az eredményhirdetés során azonban nemcsak a helyezettek, hanem minden csapat ajándékot vehetett át.

A verseny befejezése után finom ebéd és szórakoztató program várta az aratókat a gazdakör udvarán. A fesztivál aratóbállal zárult.

 

Kövessen minket a Facebookon is!