Helyi hírek 2019. július 10. 13:00

Kevesebben kötöttek házasságot Bács-Kiskunban

Kevesebben kötöttek házasságot Bács-Kiskunban
Még nem csökkent félmillió alá Bács-Kiskun megye lakossága. Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal ( KSH) legutóbbi jelentéséből. Míg tavalyelőtt 508 017 polgár élt a térségben, addig tavaly év végére a szám 505 602-re zsugorodott. Ennek a változásnak több oka is lehet: sokan elköltöztek a jobb élet reményében, illetve egyre több idős ember hal meg.

Az elhunytak számát sajnos nem pótolják az újszülöttek. Sőt, a családalapítási kedv is lanyhuló tendenciát mutat. Míg a tavalyi év első negyedében 304 pár mondta ki a boldogító igent, addig az idei év hasonló időszakában ez a szám kevesebb volt, 273. Ez, mármint a párok hivatalos együttélése elvileg azonban nem befolyásolja a születések számát. A felmérések ugyanis azt mutatják, hogy csaknem minden második baba házasságon kívüli családban látja meg a napvilágot Magyarországon. Ugyanakkor tény, hogy míg 2018. január és március között 1181 születést regisztráltak a térségben, addig csak kevesebb, 1035 baba sírt fel a szülőszobákban az idei első negyedévben - számolt be a baon.hu.

A statisztikai hivatal jelentése szerint a legnépesebb korosztály a 40-44 év közöttiek, akik létszáma 42 097 fő. Az elmúlt évszázad 70-es éveiben született gyermekek jelentették az utolsó demográfiai csúcsot a magyar társadalom életében. A mai négy év alattiak száma csaknem fele, a fentebb említett korosztálynak. A számuk 23 621. Azaz nincs meg a megfelelő utánpótlás a bölcsődés és a korai óvodások évfolyamain.

Érdekes, hogy a legidősebb generáció a 90 év felettiek csoportja. Közülük a KSH szerint 3212-en még élnek. Viszont a legidősebb polgárok túlnyomó többsége nő. Ők háromszor többen vannak ebben a korosztályban, mint a férfiak. Úgy tűnik, hogy a szebbik nem a hosszú élethossz tekintetében jobban áll.




 

Kövessen minket a Facebookon is!