Hirdets
Helyi hírek 2019. július 12. 10:00 Forrás: 24.hu

Heti rendszerességgel okoz katasztrófát a klímaváltozás

Heti rendszerességgel okoz katasztrófát a klímaváltozás
A globális felmelegedésről úgy szokás beszélni, mint egy jövőbeli katasztrofális eseményről, pedig az igazság az, hogy már jócskán benne vagyunk a sűrűjében. Ezt bizonyítja az is, hogy az ENSZ katasztrófakockázat csökkentéséért felelős szerve (Disaster Risk Reduction, DRR) kiadott egy jelentést arról, hogy most már minden héten kell számítani klímaváltozás okozta katasztrófákra, írja a The Guardian.

A kutyáját menti egy férfi a Florence hurrikán elõidézte árvízbõl az észak-karolinai Lumbertonban 2018. szeptember 17-én. (MTI/AP/Gerry Broome)

Ez a jelentés nemcsak arra világít rá, hogy tényleg tennünk kéne már az üvegházhatású gázkibocsájtás megfékezéséért, lehetőleg minél előbb, de arra is, hogy a katasztrófavédelmi intézkedéseket is szigorítani kell, és érdemes felkészülni az egyre gyakrabban jelentkező katasztrófákra, főleg a fejlődő országokban, ahol egyelőre nagyon visszamaradott az ilyen infrastruktúra.

A klímaváltozás következményei túlmutatnak a globális felmelegedésen – nemcsak melegedő teleket és elviselhetetlenül forró nyarakat hoznak, hanem az extrém időjárási események felerősödését jelentik, és azt is, hogy az éghajlati és időjárási minták globálisan, hosszú távúan megváltoznak. A melegebb hőmérséklet azt eredményezi, hogy többet párolog a világtenger, ez több felhőt, és több komoly vihart jelent. A melegebb óceánfelszíni hőmérséklet pedig erőteljesebb szeleket is jelent, amelyek szintén az erős viharokhoz járulnak hozzá.

Az ENSZ szerint nemcsak az óriási katasztrófák, de a kisebb, mégis komoly pusztítást hozó jelenségek is egyre gyakoribbak. Erre a néhány héttel ezelőtti európai hőhullámot hozták példának, amely során 45,9 Celsius-fokig is emelkedett a hőmérséklet egyes francia városokban. Egy analízis azt mutatta, hogy ennek a hőhullámnak a valószínűségét például a globális felmelegedés ötszörösére emelte. 

Kövessen minket a Facebookon is!