Helyi hírek 2019. július 12. 13:00

Színházi nevelési foglalkozással a kortárs bántalmazás ellen

Képgaléria
Színházi nevelési foglalkozással a kortárs bántalmazás ellen
A bántalmazás, osztályon belüli cikizés, kiközösítés volt a témája annak a duplaórás érzékenyítő foglalkozásnak, amelynek a végkifejlete gyakran még a sokat látott pedagógusokat is megdöbbenti. A Kreatív Mozaik Alapítvány a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitánysággal együttműködésben „Érték – mérték” címmel valamennyi félegyházi általános iskola 3-4-dikes osztályában járt ebben a tanévben a színházi nevelési foglalkozással, sokat téve azért, hogy a gyerekek felismerjék saját felelősségüket a kortársi kirekesztésben, bántalmazásban.

Dr. Horváth-Rekedt Gréta rendőr főhadnagy, bűnmegelőzési főelőadó szerint a feldolgozott jelenség ebben a korosztályban rendkívül jellemző. A kiközösítés részleteiről és módszereiről ráadásul a pedagógusok és szülők többnyire semmit sem tudnak, mert minden a „színfalak mögött” történik, a gyerekek pedig nem beszélnek róla. Információ híján természetesen beavatkozni sem tudnak a felnőttek. Ezért rendkívül fontos, hogy a kortársak időben ismerjék fel a helyzetet, annak lehetséges következményeit, és a saját szerepüket.

Ehhez a tanítási dráma eszközeit hívják segítségül a program szervezői. Két kiképzett drámatanár vonja be az adott osztályt egy képzeletbeli történetbe. Ők játszák a bántalmazó, illetve a bántalmazott szerepét, a gyerekek pedig egy-egy karaktert képviselve maguk is alakítói a cselekménynek. Döbbenetes, de eddig még minden közösségben eljutott addig a történet, hogy a hangadó biztatására – csúfolódások, cikizések sora után – felgyújtották a bántalmazott osztálytárs könyvét – számolt be a bűnmegelőzési főelőadó.

A tanítási dráma megélését követően kezdődik a foglalkozás legfontosabb része, ugyanis a gyerekek a drámatanárokkal megbeszélik a történteket, rádöbbennek arra, hogy bár a kitalált történet nem az ő iskolájukban játszódott, mégis kísértetiesen hasonlít arra, ahogyan ők szoktak egy-egy társukkal viselkedni az osztályban. Élményszerűen tapasztalják meg, hogy a játékban bántalmazott társuk milyen lelki fájdalmakon megy át a mindennapos cikizések alkalmával, így éles helyzetben képesek lesznek a megfelelő magatartás mellett dönteni. A drámatanárok vezetésével ezt követően közösen megoldásokat keresnek arra, hogyan lehetett volna megakadályozni, hogy az események idáig fajuljanak és rájönnek arra is, hogy a csúfolódások értelmét vesztik akkor, ha az osztályközösség kiáll a bántalmazott diák mellett.

A foglalkozásokat követően minden pedagógus a módszer és a foglalkozás hatékonyságáról számolt be, ezért nem véletlen, hogy a következő tanévben is tervezik a foglalkozások megtartását újabb osztályokban. Ennek köszönhetően a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság területéhez tartozó összes általános iskola érintett korosztálya részt vehet a programban.

A projekt a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósult meg.

Fotó: illusztráció
 

Kövessen minket a Facebookon is!