Helyi hírek 2019. július 20. 17:30

Emlékeztünk és ünnepeltünk Móra Ferenc születésnapján

Képgaléria
Emlékeztünk és ünnepeltünk Móra Ferenc születésnapján
Kiskunfélegyháza városa Móra Emlékévnek nyilvánította 2019-et. A város szülöttére, a 140 éve született és 85 éve elhunyt íróra, muzeológusra, tudósra születésnapján, július 19-én emlékeztek meg tisztelői, a városvezetés, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a Móra Ferenc Társaság. A megemlékezés a Móra téren kezdődött koszorúzással, majd a nádfedeles szülőház udvarán felolvasással folytatódott. Az író 85 éve megjelent, a Daru utcától a Móra Ferenc utcáig című önéletrajzi tárcáit tartalmazó kötetből idéztek írásokat a Móra Társaság tagjai. Az előadások után Balla László alpolgármester avatta fel a Magyar Örökség-díjának emléktábláját.

Az emlélktábla avatásakor Balla László elmondta: – Félegyháza minden korban jeleskedett nagy szülöttének, Móra Ferenc kultuszának ápolásában. Ez a mai nappal új szintre lépett, amikor felavatjuk azt az emlékeztető táblát, amely hivatott jelezni, hogy a szegény, foltozó szűcs fiának életműve, irodalmi munkássága magyar örökség lett, azaz bekerült a magyarság láthatatlan szellemi múzeumába.

Móra Ferenc tavaly kapta meg a Magyar Örökség kitüntető díjat, amelyre dr. Tarjányi József jelölte. A felterjesztést a félegyháziak több ezer aláírással támogatták. A díj azon magyar intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez – tette hozzá az alpolgármester.

Az emléktáblát Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke javaslata alapján helyezték el Móra Ferenc szülőházánál azzal a céllal, hogy a díjról minden odalátogató tudjon.

Az ünnepségen jelen volt és a felolvasókhoz is csatlakozott Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája, aki azt is elmondta, hogy Móra Ferenc 140. születésnapjára országos ünnepséget tervezett, amelyre meghívta a kortárs magyar irodalom jeles képviselőit, akiktől azt kérte, hogy írjanak Móra Ferencről szépirodalmi műveket, amelyeket kötetben is megjelentettek volna, a születésnapi megemlékezésen pedig a szerzők olvasták volna fel. Azt remélte, hogy ez a program segít abban, hogy a kortárs írók közelebb hozzák Mórát a mai emberekhez.

Tervei megvalósításához sajnos nem sikerült támogatást kapni. Ezért jutott arra az elhatározásra, hogy májustól, megbízatása lejárta után a Móra Társaságban betöltött elnöki tisztét nem viszi tovább  – jelentette be Vészits Andrea.
 

Kövessen minket a Facebookon is!