Kitekintő 2019. július 22. 10:00 Forrás: 24.hu

Öregítős appal találták meg a 18 éve eltűnt fiút

Öregítős appal találták meg a 18 éve eltűnt fiút
Múlt hét szerdán lepték el a netet a felhasználók öregített fotói az ismét felkapott FaceApp nevű mobilalkalmazásnak köszönhetően, ami frissen készített szelfik vagy a telefonon tárolt fotók alapján alakít át arcokat. Az alkalmazással kapcsolatos adatvédelmi aggályok azonnal felvetődtek, miszerint az orosz fejlesztők programja az indokoltnál több fotóhoz kér hozzáférést, és hogy a hiányos felhasználási feltételek teret adnak annak, hogy a felvételeket saját céljaikra használhassák fel, akár üzleti jelleggel is.

Fotó: AFP illusztráció

Akármi is legyen igaz az appal kapcsolatos vádakból, annyi biztos, hogy a mesterséges intelligencia által megtámogatott öregítős szűrők nem csak poénkodásra jók. A LadBible beszámolója alapján most épp egy, a FaceApphoz hasonló algoritmusnak köszönhetően sikerült megtalálni egy 18 éve elveszett kínai fiút.

A rendőrök egy régi fotón alkalmazták az öregítős algoritmust, ami megmutatta, hogyan nézne ki a fiú a jelenben. A napjainkra már 21 éves Yu Weifeng július 18-án találkozott újra a szüleivel közel majdnem két évtized után.

A nyomozók által használt alkalmazás nem az oroszok által készített FaceApp volt, hanem a kínai Tencent saját, de ugyanazon elven működő saját fejlesztése. Nem csak az ijesztő, hogy az app valósághűen idősítette az egykori kisgyermek fotóját, de az is, hogy a célszemély megtalálásához még segítségül hívták az arcfelismerős szoftverekkel ellátott utcai kamerákat is, így sikerült kiszúrni Guangdong régióban Weifenget a tömegben. Igaz, a szoftvernek két hónapra volt szüksége, mielőtt megtalálta a jelenleg tanuló fiút.

– Amikor megtaláltuk, nem akarta elhinni, hogy ő valójában egy elrabolt gyerek, de a későbbi DNS-teszt során is bebizonyosodott, hogy kik a biológiai szülei – mesélte az egyik nyomozó.

Weifeng 2001. május 6-án tűnt el, miközben a közeli építkezési területen játszott. A szülők és a hatóságok mindent megtettek, hogy megtalálják, de eddig egyetlen gyanúsítottat sem sikerült előállítani. Azt még nem tudni, hogy a Tencent szélesebb körben a kínai hatóságok kezébe adná-e az algoritmust.
 

Kövessen minket a Facebookon is!