Helyi hírek 2019. július 31. 12:00

Félegyháza is képviseltette magát a fehéregyházi Petőfi-ünnepségen

Képgaléria
Félegyháza is képviseltette magát a fehéregyházi Petőfi-ünnepségen
Az erdélyi Fehéregyházán Petőfi Sándor eltűnésének 170-ik évfordulóján idén is az Ispán-kúttól indította a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és az RMDSZ fehéregyházi és segesvári szervezete hagyományos Petőfi-ünnepélyét. A fehéregyházi millenniumi unitárius templomban ünnepi istentisztelettel folytatódott az emlékezés, igét hirdetett Solymosi Alpár csíkszeredai unitárius lelkész. A Múzeumkertben a koszorúzás előtt Szabó József, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke mondott beszédet.

Az emlékezésen népes küldöttség képviselte Kiskunfélegyházát, amelynek tagja volt Balla László és Rosta Ferenc alpolgármester, Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató, dr. Tarjányi József, a Petőfi Emlékbizottság elnöke és Tóth Gyuláné, a szoborállító Bizottság képviseletében. Az irodalmi műsorban közreműködött dr. Tóth Ákos tárogatós, Lizik Varga Katica és a Palestrina kórus. A félegyházi küldottség 27-én utazott Fehéregyházára a megemlékezésre.

A kiskunfélegyházi és kiskőrösi delegáción kívül más városokból is érkeztek, a mezőberényiek például kerékpárral. A félegyháziak első útja szombaton a Fehéregyháza határában lévő Sárpatak hídjához vezetett, ahol a hídkarfára felrögzítették városunk koszorúját. Az egykori emlékezők itt, a hídnál látták utoljára Petőfi Sándort, a késő délutáni kozák lovasroham kezdetén.

Valamikor itt egy fahíd állt, amely mellett a helyi román orvos, dr. Culcer Alexandru 1956-ban emlékkövet állított. Az emlékkő az eredeti segesvári Petőfi-szobor talapzatának egy darabja volt. Sajnos az új híd építésekor  félretették, a rajta lévő tábla eltűnt. Az emlékkövet néhány éve bevitték a fehéregyházi Petőfi Múzeum emlékparkba. A régi emlékkő helyére a félegyháziak szeretnénk új emlékkövet állítani, ennek megvalósítása folyamatban van.

A koszorúzás után a csoport útja Fehéregyházára vezetett, ahol késő délután megnézték a múzeumkertben a 20 éve avatott félegyházi ajándékot, Máté István csongrádi szobrászművész alkotását. Lehajtott fővel emlékeztek a szobor megvalósításának kezdeményezőjére, a felállítás megvalósítójára, néhai Ficsór Józsefre, Félegyháza polgármesterére.

Fotó: Lizik Zoltán, Nagy Tibor (Népújság), Tarjányi József
 

Kövessen minket a Facebookon is!