Kitekintő 2019. augusztus 11. 16:00 Forrás: greenfo.hu

Villanyoszlopokat alakítottak át madárbaráttá Gemencben

Villanyoszlopokat alakítottak át madárbaráttá Gemencben
Fotó: greenfo.hu – Biztonsággal repülhetnek ezentúl a rétisasok és a fekete gólyák a Gemencben, ahol 4 kilométer hosszú vezetékszakaszon 54 villanyoszlopot alakították át madárbaráttá.

Az  E.ON közleménye szerint most fejezik be a gemenci erdőn áthaladó 4 kilométeres villamos vezetékszakasz utolsó 400 méterének madárbaráttá alakítását. A Duna-Dráva Nemzeti Parkkal együttműködésben összesen 54 villanyoszlopon végeztek átépítéseket. Mint írják, a madárvédelmi projekt kivitelezése az év elején indult. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és az E.ON közösen határozták meg, hogy milyen munkálatokat szükséges elvégezni annak érdekében, hogy a gemenci madárvilág számára biztonságosabbá tegyék az erdőn áthaladó vezetékszakaszt.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenc tájegység oszlopaira korábban már kerültek úgynevezett szigetelőpapucsok, azonban a park igazgatósága egy nemzetközi pályázat segítségével lehetőséget kapott egy ennél jobb megoldás megvalósítására.

A közleményben idézik Németh Imrét, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatóját, aki elmondta: minden új hálózatot az állatok számára biztonságos módon tervezik meg, és a már meglévők veszélytelenné alakításával is folyamatosan haladnak a munkálatok. Ebben a helyismeretet és helyszínre szabott tervezést igénylő munkában a természetvédelmi szakemberek útmutatása, partnersége elsődleges fontosságú.

A kereszttartók cseréje mellett más módosításokra is sor került, azokon az oszlopokon, például kapcsolók, trafók esetében, ahol átépítésre nincs műszaki lehetőség, a veszélyes vezetékeket leburkolták, illetve hosszabb szigetelőket építettek be, ezzel is csökkentve az áramütés veszélyét.  A projekt során a Gemenc tájegységet átszelő 4 km hosszú vezetékszakaszon 54 oszlopot építettek át.

Mivel a közelben egy rétisas pár is költött, a munkavégzést két szakaszra kellett osztani, hogy az átalakítással ne zavarják meg a költési időszakot. A februárban indult projekt most ér a végéhez, a költés sikeres volt, így az utolsó munkafázist – a fészekközeli kereszttartók cseréjét a madarak számára biztonságosabb, új kialakítású eszközökre – a rétisaspár-fészek zónájában is befejezhetik a szakemberek.

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója hangsúlyozta, hogy a lehető legtermészetesebb, zavartalan környezetet szeretnék biztosítani a Gemenc állatvilága, köztük a madarak számára. “A fekete gólyától a rétisason át számos védett faj él ezen a területen, ez az összefogás értük, róluk szólt”.




 

Kövessen minket a Facebookon is!