Helyi hírek 2019. augusztus 8. 17:40

Bemutatta polgármesterjelöltjét a Veled a Városunkért Egyesület - videóval

Képgaléria
Bemutatta polgármesterjelöltjét a félegyházi ellenzéki összefogás augusztus 7-én, szerdán. A sajtótájékoztatón a Veled a Városunkért Egyesületről elmondták: 12 személy hozta létre azzal a céllal, hogy egységbe szerveződve tudásukkal, tapasztalatukkal és elkötelezettségükkel hozzájáruljanak Kiskunfélegyháza fejlődéséhez. A sajtótájékoztató jelentős részében a sajtó képviselői a polgármesterjelöltet közösségi oldalán közzétett gondolatokról kérdezték.

Kolossai János, az egyesület független, 56 éves polgármesterjelöltje önmagáról elmondta: az elmúlt harminc évben sikerre vitte kereskedelmi vállalkozásait, és oktatópilótaként dolgozik, továbbá bejárta a világot, rengeteg tapasztalatra tett szert, amit a jövőben Félegyháza érdekében szeretne kamatoztatni.

– Úgy ítélem meg, hogy Félegyházának szüksége van a segítségemre, hogy végérvényesen egy fejlődő pályára álljon. Hiszek abban, hogy a félegyházi választópolgárok segítségével ezt véghez tudom vinni – mondta a polgármesterjelölt.

Ezt követően Vakulya László nyílt levelére reagált, amelyben a Fidesz helyi elnökeként arra kérte az összefogásban résztvevő helyi pártok vezetőit, hogy ne támogassanak olyan polgármesterjelöltet, aki a közösségi médiában folyamatosan gyalázkodó és más embereket sértő módon nyilvánul meg.

Kolossai János ennek kapcsán elmondta: – Soha a világon senkit nem néztem hülyének, a félegyháziakat végképp nem, velük szeretném a jövő városát közösen építeni. Vakulya Lászlónak a sajtón keresztül szóban üzenem, amikor azt kérte, hogy engem hívjanak vissza, a Kívánságkosárnak kívánt üzenni, vagy az aranyhalnak, csak a számítógép rossz email címet adott be. Vakulya úr – ha jól tudom mezőőr –, valószínűleg nem használt kellő mennyiségű fejfedőt és ilyen melegben ez az egészség rovására megy. De az is lehet, hogy nem nézte meg az új jogkörét.

Ezt követően Félegyháza jövőjéről beszélt a jelölt.

– Rengeteg városban jártam a világban. Én úgy képzelem, hogy a jövő vonata folyamatosan száguld. Félegyházát ennek a száguldó vonatnak az állomására szeretném kivinni. A jövő vonata nem áll meg, fel kell rá kapaszkodni. A kocsiban nem ülünk le, mert aki a fejlődés vonatában leül, nem fejlődik. A jelenlegi városvezetés Félegyházát nemhogy a vonatra nem tudja feltenni, azt sem tudja, hol a vonat és hol az állomás – fogalmazott a polgármesterjelölt.

Ezt követően kifejtette, hogy a buszpályaudvarnál épült zöldparkoló helyén – ha ő vezette volna a várost – nem 40 gépkocsihelyet alakíttatott volna ki, hanem egy hatszintes parkolóházat építtetett volna betonból, extravagáns külsővel. Kifejtette továbbá a Liget utcai fejlesztéssel és az SZTK beruházással kapcsolatos kritikáit.

A sajtótájékoztató hátralévő részében újságírói kérdések hangzottak el, többek között azokkal a posztokkal kapcsolatban, amelyeket Kolossai János közösségi oldalán megosztott. Az újságírók megkérdezték például, hogy miért szerepeltet olyan véleményt, hogy „Azok félnek legjobban a migránsok által történő megerőszakolástól, akiknek a profilképük alapján esélyük sincs rá”. Erre a polgármesterjelölt azt a választ adta, hogy mindenkinek a magánügye, hogy mit oszt meg. A nemi erőszakkal kapcsolatos bejegyzése kapcsán elmondta még, hogy „mindig azok félnek a migránsoktól, akik 80-90 évesek. Megkérdeztem néhányat látott-e már migránst, azt mondta nem, de borzasztóan félek tőle.”

Miután Kollár László, a Jobbik kiskunfélegyházi elnöke a sajtótájékoztató kezdetén emlékeztetett arra, hogy néhány évvel ezelőtt az ő kezdeményezésére került ki a székely zászló a polgármesteri hivatal épületére, felmerült az is, hogy Kolossai János polgármesterjelölt közösségi oldalán az alábbi tartalmú idézetet osztott meg:

„Akik Romániában előadják az „üldözött erdélyi magyart”, többségében nettó spekulánsok”, illetve „aki valóban magyar akart lenni odaát, az már rég átjött az utóbbi 30 év során”.

Az ezzel kapcsolatos véleménye iránt érdeklődő kérdésre a polgármesterjelölt visszakérdezett: – Ennek melyik része nem igaz?

A pártok képviselőit megszólító újságírói kérdésre, miszerint ismerik-e azt az embert, a gondolkodását, munkamódszereit, a céljai eléréséhez tervezett utat, akit polgármesternek jelöltek, az alábbi válaszokat adták:

Németi Hajnalka: – Úgy gondolom, hogy a valós teljesítményekre kell majd koncentrálni nem a posztjaira.

Kis-Szeniczey Kálmán: – Én nem vagyok közösségi oldalfüggő, az egész sztorit nem ismertem, megmondom őszintén: nem is nagyon hoz tűzbe. Viszont abban megerősített, hogy helyi ügyekkel kell foglalkozni.

Kollár László: – Tavalyi megismerkedésünk óta keletkezett azt sem ismerem, nemhogy az előzőt. Személyes kontaktunk alapján megismerve az ő tevékenységét őt elfogadtam, és jobban alkalmasnak találom Kiskunfélegyháza város vezetésére, mint Csányi Józsefet.

A sajtótájékoztatón az egyesület vezetője, Németi Hajnalka elmondta: 2019 nyár elején hozták létre az egyesületet civilek, pártok, a demokratikus oldal széles palettájáról. A város iránti tenni akarás közös bennük. Ismertette az egyesület értéknyilatkozatát, amely szerint a demokratikus értékek a hatalomgyakorlás módja, és amely kitér a sajtószabadságra, az átláthatóságra és korrupcióellenességre, az erős gazdaságra, egészségügyre és orvoslásra, a fenntartható fejlődésre és a zöld városra, a sport és szabadidőre, a nemzeti, a vallási és helyi hagyományokra, az emberi méltóság tiszteletére. Ez utóbbi szerint az aláírók elutasítják a különböző társadalmi rétegek elleni gyűlöletkeltés minden formáját. Egyes emberek és embercsoportok származásuk, bőrszínük vagy más jellemzőjük alapján történő megkülönböztetését. A dokumentumot a sajtótájékoztatón jelenlévő politikai pártok helyi vezetői és a polgármesterjelölt is aláírta.

Nagy Lajos, a DK vezetője, elnökségi tag elmondta: a város nyugodt, kiszámítható fejlődése érdekében fogtak össze. Mint fogalmazott, elkötelezettek abban, hogy Félegyháza hatékonyan fenntartható, a fenntartható fejlődés mellett elhivatott, szociális ügyekben érzékeny zöldváros legyen a következő években.

Kollár László, a Jobbik helyi elnöke, elnökségi tag azt hangsúlyozta, hogy számukra csak a helyi érték fontos. Mint mondta, átlépve a lövészárkokat, politikai ellenfelek békejobbot nyújtottak egymásnak és közösen akarnak tenni az itt élők érdekében.

– Az elmúlt 8 évben is minden tettemmel a közösség érdekeit szolgáltam a városi és megyei testületben. Én kezdeményeztem az erdélyi zászló kitételét a városházára, civilekkel közösen a Wass Albert szobor felállítását, a félegyházi elismerések sorát kibővítő kitüntetést, amivel a város területén kifejtett hazafias tevékenységet ismeri el Félegyháza, valamint az orvos- és rezidensképző ösztöndíjat – emlékeztetett Kollár László.

Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP helyi vezetője, elnökségi tag elmondta, hogy Kecskemét és Kalocsa után ez a harmadik hely a megyében, ahol ellenzéki együttműködés keretében indul az LMP. Elmondta, hogy az összefogás program- és értékalapú, a választási program ismertetése a következő hetekben meg fog történni. Félegyházát a szabadságszerető és igazságkereső, büszke kiskun emberek városának nevezte, és kiemelte: a szövetséges helyi pártvezetők és a polgármesterjelölt is nyitott a zöld értékekre és a fenntarthatóság gondolatára. Mint fogalmazott, véleménye szerint „az emberekre kell koncentrálni, nem a lerakott térburkolatok négyzetméterére, nem a puccos városközpontra, hanem a mindennapok élhető városára. Azt szeretné, hogy Félegyháza lakói megismerjék ezeket az elképzeléseket, és támogatnák hogyan lehetne valóban fenntartható az éghajlat változásaira napi szinten reagáló várospolitika Félegyházán.

Horváth Tamás, az MSZP helyi vezetője, elnökségi tag elmondta, hogy az országban több mint 70 településen jött létre olyan együttműködés, ami bizonyítja, hogy van légjogosultsága az ellenzéki összefogásnak. Az alapelvek között említette, hogy elsősorban nem a látványberuházásokra koncentrálnak. Az alaptétel – fogalmazott – hogy a félegyháziaknak is joguk van XXI. századi szociális és egészségügyi ellátáshoz. Kiemelte továbbá, hogy családi otthonteremtési programot szeretnének elindítani, a Félegyházáról jelenleg más városokba eljáró 3 ezer ember itt tartása érdekében.

Fotó: Fantoly Márton
Videó: László István

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Önkormányzati választás - 2019