Hirdetés
Helyi hírek 2019. augusztus 13. 07:30 Forrás: magro.hu

Ezt tegyük, ha mezőgazdasági jármű halad előttünk

Ezt tegyük, ha mezőgazdasági jármű halad előttünk
Vezető fotó: Shutterstock illusztráció – Tavasztól őszig az átlagosnál sokkal lassabban közlekedő, az autósok számára váratlan helyekről felbukkanó mezőgazdasági munkagépek miatt kell különösen ébernek lenni az utakon.

A nyár és a kora ősz kiemelt időszak a mezőgazdaságban, a betakarítás idején traktorok, kombájnok és egyéb lassú járművek felbukkanására lehet számítani. Anyagunkból kiderül, hogyan lehet felkészülni azokra a helyzetekre, amelyek a legtöbb balesetet okozhatják az agrárium gépeivel való találkozáskor.

Az Alapjárat oldal gyűjtötte össze a tudnivalókat, ezt az anyagot szemléztük. A legfontosabb, hogy a mezőgazdasági munkagépek minden esetben jóval lassabban haladnak, mint a forgalom többsége. Például a lakott területen kívül, országúton megengedett 90 km/h-ás sebességhez képest a mezőgazdasági vontatóval csak 40 km/h-val, lassú járművel pedig legfeljebb 25 km/h-val lehet közlekedni. A nagy sebességkülönbségek miatt pedig egy-egy beláthatatlan kanyarban komoly balesetek történhetnek. Ezért a nyári és az őszi időszakban a közúti közlekedés minden résztvevőjének kötelessége úgy megválasztania a sebességét, hogy egy lassú jármű előtt még meg tudjon állni, így kerülve el a ráfutásos baleseteket.

A mezőgazdasági munkagépek nyáron és ősszel közlekednek a legtöbbet, ilyenkor nagyon oda kell figyelni az utakon a nagyméretű és lassan haladó járművekre

A mezőgazdasági munkagépek nyáron és ősszel közlekednek a legtöbbet, ilyenkor nagyon oda kell figyelni az utakon a nagyméretű és lassan haladó járművekre

A betakarítási munkálatokban résztvevő járművek mérete is komoly kockázatot jelent. Gyakori, hogy a szembejövők sávjából is jelentős területet elfoglaló széles járműszerelvények tévednek az útra, ezért sokszor igen körülményes az elhaladás mellettük. Az erre vonatkozó jogszabály szerint csak a 4,5 métert meghaladó szélességű jármű felvezetését kell biztosítani figyelmeztető jelzésekkel ellátott kísérő autóval, illetve csak 3 méter feletti szélesség esetén kötelező a figyelmeztető sárga fényjelzés használata. Viszonyításképpen a személyautók szélessége általában 2 méter alatt van. Arra pedig nincs mindig lehetőség, hogy a munkagép az útpadkát igénybe véve közlekedjen, ezért mind a szembejövőknek, mind pedig az előzni készülőknek figyelembe kell venniük az esetenként extrém méreteket.


Sokkal hosszabbak is lehetnek a megszokottnál

Szintén érdemes felkészülni rá, hogy egy vontatóból és vontatmányból álló mezőgazdasági szerelvény a szokásosnál (akár egy pótos kamionnál is) jóval hosszabb lehet. Megelőzésük ezért csak kiemelt óvatossággal kivitelezhető. A manővert érdemes lendületből, de legalább kellő sebességkülönbséggel és elegendő erőtartalékkal megkezdeni. Alapszabály, hogy ahol tábla tiltja, illetve beláthatatlan az útszakasz, nem szabad a szerelvény megelőzését megkezdeni. Sok esetben a rakomány mérete vagy elhelyezése is nehezíti a kilátást, ezért az előzés előtt minden esetben rendkívül alaposan fel kell mérni a körülményeket.

A mezőgazdasági munkagépek szélessége adott esetben a szembejövő sávba is átérhet - képünkön egy CLAAS kombájnhoz készülő vágóasztal látható a cég törökszentmiklósi gyárában

A mezőgazdasági munkagépek szélessége adott esetben a szembejövő sávba is átérhet – képünkön egy CLAAS kombájnhoz készülő vágóasztal látható a cég törökszentmiklósi gyárában

A kockázatos helyzeteket sok esetben az irányváltások okozzák. Ezért az autósoknak érdemes fokozottan odafigyelnie a mezőgazdasági járművek irányjelzéseire. A cikk szerint előfordul, hogy a lámpák nehezen észrevehető helyen vannak felszerelve, esetleg gyengén látható fényerővel működnek. Ha egyáltalán működnek. Mivel egy mezőgazdasági gép már a súlyfölénye és a robusztussága miatt is hatalmas károkat okozhat egy autóban, a balesetek elkerülése végett érdemes fokozott körültekintéssel vezetni.
 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!