Helyi hírek 2019. augusztus 17. 16:00 Forrás: agrotrend.hu - Impress magazin

Műanyag helyett leveleket használnak csomagolásra

Műanyag helyett leveleket használnak csomagolásra
A mai társadalom egyik legégetőbb problémája a műanyaghulladék. A világon minden szektorban csökkenteni kellene a műanyagfelhasználást, amelynek jelentős része csomagolásból származik.

Szerencsére egyre több pozitív változás történt már ezen a téren: Franciaországban már be is tiltották a szupermarketekben a műanyag zacskók használatát. Az EU is elfogadta az egyszerhasználatos műanyag betiltására vonatkozó törvényjavaslatot, ami 2021-ben fog hatályba lépni az összes uniós tagállamban.

Az ázsiai országok is alternatív megoldásokat keresnek, hiszen köztudott, hogy élen járnak a műanyaghulladék termelésben. Balin terjednek a teljesen lebomló bambusz bevásárlótáskák, egy thaiföldi szupermarketben pedig műanyag helyett levelekbe csomagolják a friss zöldségeket.

Sokan úgy gondolják, hogy az újrahasznosítás megoldja a hulladékproblémát, de ez nem teljesen igaz. 2013-ban csak az USA 254 millió tonna műanyaghulladékot termelt, amelynek mindössze a 30 százaléka lett újrahasznosítva. A nagyobb része hulladéklerakókba került, ahol akár 1000 évig is ottmaradnak és szennyezik a földet és az óceánokat.
 

Kövessen minket a Facebookon is!