Helyi hírek 2019. augusztus 15. 10:30

Bemutatkoztak az új választási egyesület képviselő-jelöltjei - videóval

Képgaléria
Bemutatta képviselő-jelöltjeit a Kolossai János polgármesterjelölt nevével fémjelzett választási egyesület. A kiskunfélegyházi körzeti jelöltek rövid bemutatkozása után a sajtónak megtiltották, hogy kérdéseket tegyen fel. 

Szóváltással zárult a sajtó megjelent képviselői és az ellenzéki pártok vezetői között az a sajtótájékoztató, ahol a Veled a Városunkért Egyesület bemutatta az önkormányzati képviselő-jelöltjeit. A sajtóesemény kezdetén a megjelent újságírókat arra kérték, hogy előre és írásban tegyék fel a kérdéseiket, amelyeket az ígéret szerint az esemény sajtósa a végén felolvas a képviselő-jelölteknek és a polgármesterjelöltnek. Így nem lehetett senkit sem közvetlenül kérdezni. (A megjelent helyi és országos sajtó képviselői által feltenni tervezett kérdéseket a tudósításunk végén foglaltuk össze.) Ezt követően röviden bemutatkoztak a körzeti önkormányzati képviselő-jelöltek és néhányan közülük azt is elmondták, milyen terveik vannak megválasztásuk esetén.

1. számú választókörzet önkormányzati képviselő-jelöltje, Nagy Lajos: – 60 éves nyugállományú katona vagyok. Feleségem tanító, 3 fiunk, 3 unokánk van. Villamosmérnök vagyok, mérnöktanár. 1992 óta élek Kiskunfélegyházán. Úgy érzem, ez a város befogadott, ezért tenni szeretnék a városért.

2. számú választókörzet képviselő-jelöltje, Benedek Lajos: – 60 éves nyugállományú katona vagyok. Feleségem szintén nyugdíjas. Szeptemberben születik az 5. unokánk.

3. számú választókörzet képviselő-jelöltje, Kollár László: – 52 éves vagyok. Nős, 3 gyermek édesapja. 8 éve vagyok tagja mind a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlésnek, mind a kiskunfélegyházi városi képviselő-testületnek. Munkámmal a helyiek tisztában vannak. A jelenleg is zajló projektek kapcsán mind a megyei, mind a helyi testületben döntéseket hoztam.

4. számú választókörzet képviselő-jelöltje, Eszik Bence: – Tősgyökeres félegyházi lakos vagyok. 4 éven át az önkormányzat szakbizottságában dolgozhattam, így jól ismerem a belső működését és a leendőbeli kollégákat is. Itt élek, itt dolgozom. Saját vállalkozásban társasházak képviseletét látom el. Célom, hogy képviselőként minél többet segíthessek az itt élőknek.

5. számú választókörzet képviselő-jelöltje, Szládik József: – Nős vagyok, 4 fiúgyermekem és 5 unokám van. A hatodikat várjuk most augusztus végére. Autószerelő vállalkozóként dolgozom, szerviz technikusi oklevelem van. Önerőből sikerült a vállalkozásom kiépíteni sok időráfordítással. Kamion- és buszjavítás a fő profilunk. Ipartestületi és boxegyesületi elnökségi tag vagyok.

6. számú választókörzet képviselő-jelöltje, Kis-Szeniczey Kálmán: – 52 éves vagyok, agrármérnök. 28 éve egyéni vállalkozóként dolgozom, mellette megyei önkormányzati képviselő vagyok az LMP színeiben. Az agrármérnöki diploma mellett térség- és vállalkozásfejlesztési menedzserszakosító tanulmányokat is végeztem. 17 évig a Kiskunfélegyházi Víziközmű Társulat elnöke voltam, szennyvízcsatorna beruházási ügyekkel foglalkoztam.

7. számú választókörzet képviselő-jelöltje, Németi Hajnalka: – 40 éves vagyok, férjes asszony és családanya. Kereskedelmi technikus végzettségemmel a SPAR Magyarország Kft.-nél dolgozom. 20 éve élek Kiskunfélegyházán és nagyon beleszerettem ebbe a csodálatos városba.

8. számú választókörzet képviselő-jelöltje, Nagy Blanka: – Egyrészt 19 éves vagyok. Másrészt pedig én úgy gondolom, hogy, hogy felelős állampolgárként gondolnom kell a jövőre. És az hogy elkezdtem politizálni az tulajdonképpen nem egy napra pontosan megmondható dátum, hiszen mindig is érdekelt az, hogy mi történik körülöttem, mi történik a nagyvilágban. Az hogy most éppenséggel úgy alakult a helyzet, hogy szükségét érzem annak, hogy tegyek annak érdekében, hogy a jelenlegi állapotok, amik az országban vannak, tehát hogy tegyek annak érdekében, hogy ez pozitív legyen az, az most éppen így alakult. Viszont alapvetően mindig is érdekelt a politika, úgyhogy tulajdonképpen egész régóta.

9. számú választókörzet képviselő-jelöltje, Horváth Tamás: – Én itt élek a Kossuthvárosban. Édesapám és édesanyám is ennek a városrésznek volt az önkormányzati képviselője. A családom révén, illetve az önkormányzatban képviselőként eltöltött majd 7 év megtanított arra, hogy mit is jelent az önkormányzati képviselői tisztség. Tudom, hogy nagyon fontosak az utcák, utak állapotai, közvilágítás, a rendfenntartás. Ám az én legfőbb célom egy közösség létrehozása, és ha már van közösségi ház, azt töltsük meg tartalommal és valóban legyen egy élhetőbb körzet, a mi szűkebb lakókörzetünk.

10. számú választókörzet képviselő-jelöltje, Molnár László: – Itt születtem ebben a városban, 1985-ben. Tanulmányaimat is itt végeztem a közgazdasági szakközépiskolában, majd pedig az ELTE Bölcsészettudományi Karán szereztem történész és muzeológus diplomát. Édesapám Haleszban gazdálkodik, ezért átérzem a környékben élő emberek napi problémáit. Megválasztásom esetén a külterületi utak és a vízelvezetés problémáját szeretném megoldani. A tanyán élő embereket is szeretném bekapcsolni a városi vérkeringésbe.

Az esemény sajtófelelőse az írásban leadott kérdések közül csupán egyet volt hajlandó felolvasni a jelölteknek, azonban a kérdést feltevő újságíró panasza szerint nem olyan formában hangzott el, mint ami az ő szándéka volt. A tájékoztató végén a sajtó munkatársai szerették volna feltenni azokat a kérdéseiket, amelyeket cenzúráztak, ám azt a választ kapták, hogy ezeket tegyék fel újra írásban, elektronikus formában. Az újságírói érdeklődésre, miszerint „akkor senki nem kérdezhet semmit?”, azt a választ adta a sajtós, „így van, ezt a keretet adtuk meg”. Horváth Tamás, az MSZP helyi elnöke elmondta, hogy fel kell készülniük a sajtó kérdéseiből. Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP elnöke szerint a szabályokat be lehet tartani. Kollár László kifejtette, hogy a jelölteket bemutatták és szerinte ennyi volt a sajtótájékoztatójuk célja. A pártvezetők egybehangzóan azt az álláspontot képviselték, hogy ők, mint házigazdák döntik el, hogy mely kérdések fontosak és melyek nem.

A megjelent helyi sajtó képviselői számos kérdést kívántak feltenni, többek között szerették volna megkérdezni:

  • Kiskunfélegyházának évtizedekre visszanyúló testvérvárosi kapcsolata van három erdélyi településsel, Koronddal, Tordával és Segesvárral. Minden évben félegyházi gyerekek és felnőttek százai látogatják meg a város testvértelepüléseit különböző sportprogramok, kulturális rendezvények alkalmával. Ön azt mondta – az azóta törölt közösségi oldalán – a határon túli magyarokról, hogy: Akik Romániában előadják az „üldözött erdélyi magyart”, többségében „nettó spekulánsok”, illetve „aki valóban magyar akart lenni odaát, az már rég átjött az utóbbi 30 év során”, továbbá „ne a határon túliak döntsenek arról, hogy kit választanak a magyarok, mert mi sem mentünk Ceausescura szavazni”. Ezen határon túli magyarokról alkotott véleményeit firtató újságírói kérdésre a legutóbbi sajtótájékoztatójukon ön visszakérdezett: – „Ezeknek melyik része nem igaz?”
     
  • Ennek fényében polgármesterré választása esetén meg kívánja-e szakítani a kapcsolatot Kiskunfélegyháza erdélyi testvértelepüléseivel?
     
  • Ön a legutóbbi sajtótájékoztatóján azt állította: „Csányi József jelenlegi polgármester megöli ezt a várost”. Ezt az állítását fenntartja?
     
  • Miért törölte a közösségi oldalát a legutóbbi sajtótájékoztatója után? Nem gondolja, hogy ennek már nincs jelentősége azok után, hogy a bejegyzései bejárták a sajtót?


Továbbá az országos sajtó képviselői szerették volna megkérdeni Kolossai János polgármester-jelöltet a nőkről, és a politikai másként gondolkodókról tett véleménynyilvánítása kapcsán arról, hogyan fér össze az általa kiemelt emberi méltósággal, ha mások halálát kívánja a közösségi médiában, ám e kérdések sem hangozhattak el. 


Fotó: Fantoly Márton
Videó: László István

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Önkormányzati választás - 2019