Helyi hírek 2019. augusztus 17. 16:30

A cipőkészítés múltja és jelene elevenedett meg az Ipartestületben

Képgaléria
A cipőkészítés múltja és jelene elevenedett meg az Ipartestületben
Elfeledett mesterségek címmel nyílt kiállítás a Vállalkozók Ipartestületének székházában. A kiállítást, amelynek a cipészet volt a középpontjában, Mogyoró István festőművész tárlata és a  Mozgáskorlátozottak Kiskunfélegyházi Egyesülete tagjainak munkái tették teljessé.

A megjelenteket Kemecsei János, a kiskunfélegyházi Vállalkozók Ipartestületének elnöke köszöntötte. Ezt követően Szatmári Péter, a Derby Cipőgyártó Kft. tulajdonosa mutatta be a kiállított eszközöket , és megosztotta élményeit a cipőgyártással kapcsolatos személyes élményeiről, tapasztalatairól.

Csányi József polgármester megnyitójában elmondta: – Megszokhattuk Félegyházán, hogy az Ipartestület a régi mesterségek, hagyományok őrzésében fenntartásában, az emlékezet megőrzésében komoly szerepet vállal. Minden évben augusztusban egy régi szakmára hívja fel a figyelmünket.

Hogy mennyire régi a cipész szakma, arról meggyőződhetünk a tárlaton. Ha ránézünk lábainkra, láthatjuk, hogy ma is visel lábbelit mindenki, tehát ez a szép mesterség ma is él. Igaz, korszerűbb technikával, a tervezésbe a számítógépeket is bevonva. Egy ilyen kiállításnál mindig nagy öröm az, hogy a szakmák és a művészetek is kapcsolódnak. Ezt jelzi itt Mogyoró István tárlata.   

A kiállító művész alkotásait Rosta Ferenc alpolgármester méltatta. – Mogyoró István az életnek, az életről fest rendkívüli alázattal. Ez a tulajdonsága, valamint realista látásmódja teszi műveit közkedveltté – mondta az alpolgármester.

A megnyitón jelenlévő Németh László, az IPOSZ elnöke arról számolt be, hogy egy pályázat kapcsán az IPOSZ képzőintézetté akkreditáltatja magát, és az iparosok számára továbbképzéseket biztosít a jövőben. A félegyháziak törekvését, hogy minden évben szép, jól rendezett tárlaton mutatnak be egy-egy mesterséget, dicséretesnek nevezte. Szervezete eddig is támogatta az ilyen kezdeményezéseket, és a jövőben is ezt teszi.
 

Kövessen minket a Facebookon is!