Helyi hírek 2019. augusztus 20. 12:30

Halesz és Selymes őrzi a kenyérszentelő hagyományokat

Képgaléria
Halesz és Selymes őrzi a kenyérszentelő hagyományokat
Kenyérszentelő ünnepséget tartottak Haleszban és Selymesben. A két külterületi városrészben hagyomány, hogy minden évben államalapításunkhoz közeledve ünnepi műsor keretében szentelik fel az új kenyeret. Az augusztus 19-ei ünnepen Csányi József polgármester és Molnár Tiborné Margitka, a Selymesért Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, az új kenyeret Hajagos Gyula atya szentelte meg. A műsorban közreműködtek: Kiss Ákos Jenő (ének), a Kiskunfélegyházi Hagyományőrző Énekkar és Együd Balázs és Barátai.

A polgármester köszöntőjében kifejtette: – Kevés olyan ünnep van a magyar történelemben, ami nem valami búhoz, bánathoz kötődik. A magyar államalapítás ünnepe ilyen. Az, hogy szent királyunk, Szent István milyen alapokat tett le, jól tükrözi, hogy olyan keresztény Magyarországot épített fel, amelyet nemcsak Európa fogadott be, hanem még a pápa is, jelezvén ezt azzal, hogy koronát küldött Szent Istvánnak. A korona a mai napig a legbecsesebb kincsünk.

Az államalapítás ünnepe szorosan kapcsolódik az új kenyér ünnepéhez. Már századokkal ezelőtt ügyeltek a gazdák arra, hogy az aratást követően az új kenyeret hozzák az ünnepre. Ezt a hagyományt a halesziak és a selymesiek is megőrizték, és minden évben hangulatos műsorral emlékeznek meg, amihez szívből gratulálok – tette hozzá a polgármester.
 

Kövessen minket a Facebookon is!