Helyi hírek 2019. augusztus 24. 10:00

Gondos előkészítés előzi meg a XXI. Kiskunfélegyházi Libafesztivált

Képgaléria
Gondos előkészítés előzi meg a XXI. Kiskunfélegyházi Libafesztivált
Új helyszíneket is bevonva, gazdag programot kínál a XXI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál a városlakóknak és az idelátogatóknak szeptember 6-án és 7-én. A főszervezők és támogatók július 23-án számoltak be a részletekről. A beszámolón az is kiderült, hogy a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés a fesztiválhoz kapcsolódóan itt rendezi meg a Megye Napokat.

A sajtótájékoztatón jelen voltak: Csányi József Kiskunfélegyháza polgármestere, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. Kiskunfélegyháza elnök-vezérigazgatója, Vajda Tamás az Integrál-Group Kft. ügyvezető igazgatója, Oláh Edit, a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun megyei igazgatója és Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója.

Csányi József polgármester örömmel számolt be arról, hogy libafesztiválunk és a Megyei Napok helyszíne idén már a városközpont lesz. – Noha ma még látjuk a szorgalmas munkálatokat ezen a területen, de garantáljuk, hogy el fog készülni a tér városunk egyik legkiemelkedőbb kétnapos rendezvényére, méltó helyet biztosítva az eseményeknek.

A polgármester megköszönte a főszervezőknek és támogatóknak, hogy idén ilyen gazdag szórakoztató és szakmai programokkal fogadhatja Kiskunfélegyháza a vendégeket.

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökétől, Rideg Lászlótól az újságírók megtudhatták, hogy az elmúlt évben a libafesztiválon jelen voltak a megye vezetői. Azt tapasztalták, hogy a jól szervezett eseményre nagyon sokan ellátogattak a városból, a megyéből és az ország más településeiről. Ezért döntöttek úgy, hogy 2019-ben ehhez a fesztiválhoz csatlakozva rendezik meg a Megye Napokat, amikor Bács-Kiskun 11 járása és települése mutatkozik be 13 sátorban, bemutatva értékeiket. Belekóstolhatunk térségünk sokszínű gasztronómiájába, megcsodálhatjuk kultúráját és megismerhetjük települési és megyei értékeiket.

– Pénteken a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen tartjuk a megye értékeinek bemutatkozását. A konferencia mellett átadjuk az oklevelet azon Kiskunfélegyháza által beterjesztett 22 javaslat számára is, amelyek bekerülhettek a Megyei Értéktárba. Szombaton, a rendezvény második napján pedig a városháza dísztermében tartjuk meg a Megyei Közgyűlést, ahol átadják a megyei kitüntetéseket – tette hozzá Rideg László.

Dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója és Vajda Tamás az Integrál-Group Kft. ügyvezető igazgatója a rendezvényhez kapcsolódó szakmai háttérről beszélt.

– A libafesztivál régiós, sőt országos szintre emelkedett. Megtiszteltetés számunkra, hogy a megyei közgyűlés is csatlakozott programjainkhoz és itt rendezi meg a Megye Napokat. Mi, amikor a fesztiválról beszélünk, két részre osztjuk azt: egyrészt szórakozás, vidámság, másrészt pedig lehetőséget kap a szakma az értékek bemutatására. Péntek a szakmai konferencia megtartásával elsősorban a szakmáról szól. A szombati főzéssel pedig beindul a szórakozás és a különböző programokon a baráti társaságoknak, családoknak, gyerekeknek, baráti csoportoknak lehetőségük nyílik a beszélgetésre és kikapcsolódásra – nyilatkozta dr. Horváth Sándor elnök-vezérigazgató.

Vajda Tamás, az Integrál-Group Kft. ügyvezető igazgatója örömmel számolt be arról, hogy a szakmai konferencia szinte mindig teltházas a városháza dísztermében. – Nem könnyű a szakmai konferenciára jó témát találni, de az élet, az agrárium és ezen belül az állattenyésztés mindig szolgáltat ehhez aktualitást. Idén is több nívós előadással készültünk. Így például az egyik napjaink nagyon aktuális témáját járja körül: az antibiotikum-fogyasztás, felhasználás csökkentésének lehetőségeit taglalja. Másik – hasonlóképpen többek számára érdekes témakör – az állatjóléti támogatások odaítélése, illetve az eljárás kapcsán történt változásokat öleli fel, amelyről a kormányhivatal ez ügyben illetékes osztályvezetője fog részletes tájékoztatást tartani. Az utolsó előadás pedig egy olyan tudományos előadás lesz, amellyel helyre tudjuk tenni az elmúlt néhány év lényeges kérdését: mi a különbség a libamáj és a kacsamáj között – ismertette a témaköröket Vajda Tamás.

Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója elárulta, hogy ő és kollégái szívügyüknek tekintik a félegyházi libafesztivált. – Csodálatos megélni, hogy immáron 21. alkalommal rendezzük meg a fesztivált. Az pedig külön örömmel tölt el, hogy ott lehettem az elsőn és most a huszonegyediken is. Köszönjük azt az óriási támogatást, amit kapunk az Integrál Zrt.-től és Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatától. Ez az egyik titka annak, hogy a libafesztivál még most is életben van. Természetesen mi a szakmai oldalról mindent amit megtanultunk eddig, minden tudásunkat belerakjuk ebbe a fesztiválba és úgy próbáljuk felépíteni ezt a kétnapos rendezvényt, hogy mindenki igényét kielégítsük – fogalmazott az igazgatónő.

A helyszínek tekintetében elmondta, hogy a szokásos módon építik ki a fesztivál területét: Kossuth utca, Kazinczy utca, Korona utca. Egyedül a Petőfi teret nem fogják most használni, helyette a Deák Ferenc utca, ill. a Mártírok utca torkolatát, valamint a Móra Ferenc Gimnázium előtti teret. A helyszínek felvázolását követően a kétnapos rendezvény programjait ismertette az igazgatónő.


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!