Kitekintő 2019. augusztus 23. 17:30 Forrás: Magyar Hírlap

Napok óta lángokban az Amazonas

Képgaléria
Napok óta lángokban az Amazonas
Az Amazonas vidékén az idén soha nem látott mennyiségű erdőtűz pusztítja a Föld tüdejének is nevezett térséget: az őserdők állapotát megfigyelő Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) például egyetlen hét alatt több mint kilencezer-ötszáz új erdőtűzről számolt be.

Sohasem látott mértékben pusztítják az erdőtüzek a brazil őserdőt. Az IPNE idén rekordszámú, több mint 72 ezer erdőtüzet észlelt az Amazonas vidékén: ez 83 százalékkal több, mint amennyit a tavalyi év azonos időszakában jegyeztek fel, és a legmagasabb szám 2013 óta. 

Az erdőtüzek számának példátlan növekedése már az év eleje óta tart, augusztus 15-e óta azonban több államban is drasztikusan megnőtt a számuk. Többnyire olyan vidékekről van szó, ahol a brazil mezőgazdasági területek érintkeznek az Amazonas-medencével, és ahol felgyorsult az erdőirtás.

A kutatók egy hét alatt több mint kilencezer-ötszáz új erdőtűzről számoltak be. Az űrből is kivehető pusztító erdőtüzek füstje eleinte Bolivia és Paraguay felé szállt, de a BBC tudósítása szerint augusztus 19-én délutánra elérte, és sötétségbe borította a dzsungeltől 3000 kilométerre lévő Sao Paulo városát.

Az Infoamazonia arról ír, hogy a következő három hónapban akár 40-50 százalékkal kevesebb csapadék várható az átlagosnál abban a térségben, ahol a legsúlyosabbak most az erdőtüzek. A tűzesetek egyébként nem ritkák a száraz időszakban, de a gazdák szándékosan is felgyújtanak erdőterületeket, hogy illegálisan irtsák a fát legelők létrehozása céljából.

A brazil űrkutatók szerint a tüzek nagy számát nem lehet a száraz időszak számlájára írni, vagy természeti jelenségként magyarázni. „Semmi abnormális nem történt idén az időjárásban, csupán egy kicsit kevesebb a csapadék a térségben” - mondta Alberto Setzer, az IPNE kutatója. „A száraz időszak kedvező körülményeket biztosít a tűz használatához és terjedéséhez, de a tűzgyújtás emberi tevékenység akár szándékosan, akár véletlenül gyújtja meg az ember" - tette hozzá.

Bolsonaro a civileket okolja a kialakult helyzet miatt

Amikor Jair Bolsonarot az erdőtüzek megszaporodásáról kérdezték, a brazil államfő lesöpörte a bírálatokat, mondván, az év ezen időszakában a gazdák a földek megtisztításával, felégetésével foglalkoznak.

A brazil elnök szerdán azonban a civil szervezetek esetleges felelősségét vetette fel a pusztító tüzekért, de súlyos vádjait nem támasztotta alá bizonyítékokkal. Az elnök kijelentette: minden jel arra mutat, hogy a civilek gyújtják a tüzeket az erdőkben, hogy szégyent hozzanak a kormányára, mivel az csökkentette a támogatásukat. Amikor azonban arról faggatták, van-e bizonyítéka erre, közölte, hogy nincs a kezében ilyen „leírt terv”.

„Bűncselekmény történik. Mindent el kell követni, hogy ez (a bűncselekmény) ne növekedjen, és meg kell találni a felelősöket, ha vannak ilyenek” - jelentette ki a sajtónak adott nyilatkozatában az elnök, aki szerint az Amazonas térségében tevékenykedő civil szervezetek „idegen érdekeket képviselnek”, majd hozzátette: „ezeknek az emberek hiányzik a pénz”.

Bolsonaro vádjai felszíthatják a politikáját bírálók indulatait, akik aggódnak az elnök Amazonasszal kapcsolatos tervei miatt. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy kormánya mindent elkövet az esőerdőket pusztító tüzek megfékezésére.

A 24.hu cikke írt arról, hogy magyar fotóst is megihletett az égő Amazonas. Borsi Flóra a Facebook-oldalán tett közzé egy képet, amely az őserdő tragédiáját illusztrálja, rávilágítva arra, hogy a mostani erdőtűznek pokoli következményei lehetnek a bolygó jövőjére nézve.

Az nlc.hu arról ír, hogy a Global Forest Watch által fejlesztett térképen most szinte valós időben látható, hogy hol ég vagy keletkezett tűz (12 óránként frissül). A program a NASA műholdjairól nyeri adatait, amiket végigfuttat egy algoritmuson, és megállapítja, hogy a forró pont tűz-e.

Fotók: Emmanuel Macron Twitter-oldala, naiaravecchio és iam.vamshicherry Instagram-oldala, Borsi Flóra fotós Facebook-oldala, Getty Images Hungary.
 

Kövessen minket a Facebookon is!