Közélet 2014. augusztus 25. 09:30 Forrás: MTI

Juhászképzést indít három egyetem

Képgaléria
Juhászképzést indít három egyetem
Megállapodást írt alá a felnőtt juhászképző tanfolyamok indításáról a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség három egyetem mezőgazdasági karával Debrecenben - közölte a távirati iroda.










A képzésre száz fő jelentkezhet, tanfolyam a debreceni, a szegedi és a kaposvári egyetemen indul szeptemberben. A három hónapos képzés során a tanulók gazdálkodók segítségével sajátíthatják el az állattartáshoz kapcsolódó napi feladatokat – mondta Hajduk Péter, az oktatást kezdeményező szövetség ügyvezetője.

A nyolcvanórás, egységes tematikájú képzés keretében a résztevők korszerű ismereteket szerezhetnek az állattartás, a legelőgazdálkodás, a takarmányozás, a tartástechnológia, vagy éppen a támogatások kérdéseiről. Hajduk Péter kiemelte, hogy további jelentkezőket várnak.

Míg korábban a termelőszövetkezetekben és az állami gazdaságokban felkészült szakemberek irányításával működött a juhászat, ma a juhtenyésztők 96 százaléka családi gazdálkodó. A juhászoknak ma már nem elég az állatokról gondoskodniuk, vállalkozásaik működését is felügyel­niük kell, amihez korszerű tudásra van szükség. Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem dékánja korszakváltásként értékelte a képzési együttműködést, amellyel szakíthatnak az ágazatra jellemző, elavult szemlélettel.

Horváth József, a Szegedi Tudományegyetem dékánja kiemelte: ez a képzés nem oklevélről, hanem a tudásról szól. Komlósi István, a Debreceni Egyetem dékánja rámutatott, intézményük évtizedek óta a juhtenyésztés jelentős szellemi műhelye.

Fotó: origo.hu

Kövessen minket a Facebookon is!