Kultúra 2019. szeptember 2. 10:00

85 éve avatták fel Félegyházán az Ereklyés Országzászlót

85 éve avatták fel Félegyházán az Ereklyés Országzászlót
Az 1934 szeptember 2-án fölavatott ereklyés országzászlót 1945. augusztus 7-én szétszerelték, és raktárba helyezték. Talapzatából Holló Lajos szobrának posztamensét alakították ki. Később ez is máshova került. 1999-ben döntöttek az emlékjel visszaállításáról. Az elemek és dokumentumok alapján elkészített országzászló újraavatása 2001. május 25-én történt.



Az Ereklyés Országzászlót az első Félegyházi Kiskun Napon avatták fel, 1934. szeptember 2-án. A rendezvény igen gazdag és változatos műsort kínált a helyieknek és az idelátogatóknak egyaránt - írta cikkében a Múltbanéző. Részlet az írásból. 

Az ünnepi hangulat fokozására már szeptember elsején, szombaton este kivilágították a Sarlós Boldogasszony Templom és a városháza tornyát, ahonnan tárogatós toronyzene is szólt, a kiskunmajsai leventezenekar pedig hangversenyt tartott a város központjában; másnap, szeptember 2-án, vasárnap szintén ők ébresztették zeneszóval a félegyháziakat. Reggel 7 órakor megtörtént a meghirdetett kirakatverseny elbírálása, majd az eredményhirdetés is.

Szolnokról, Halasról, Szegedről és Szentesről 7 és 8 óra között érkeztek a kedvezményes utazást biztosító, a jeles alkalom miatt túlzsúfolt „kultúrvonatok”, amelyek utasait a városháza tisztviselőiből alakított rendezőgárda kalauzolta. A város küldöttei fél kilenckor a főúton felállított diadalkapuknál fogadták az autóval érkező magas rangú vendégeket, ugyanis József királyi herceg és fia, József Ferenc főherceg, valamint az Ereklyés Országzászló Nagybizottság vezére, Urmánczy Nándor és dr. Marschall Ferenc földművelésügyi államtitkár is megtisztelte jelenlétével az ünnepélyt.

Ereklyés Országzászló, Kiskunfélegyháza - 1938

Ugyanebben az időben futott be a Budapestről reggel 6 órakor indult, 21 kocsiból álló filléres gyorsvonat körülbelül 1400 utassal. A pályaudvarra érkező hölgyeket a félegyházi férfiak egy-egy szál szegfűvel köszöntötték. A vasútállomástól lovasbandérium vezetésével és a BESZKÁRT-zenekar kíséretével indult meg tömeg a Kossuth utcán. Ezalatt a felavatásra váró országzászló katolikus, református és izraelita egyházi áldásban is részesült. A Sarlós Boldogasszony Templomban tartott mise után az előkelőségek dr. Homoki Nagy László királyi közjegyző lakásán gyúletk össze villásreggelire, s onnan érkeztek az Országzászló elé, ahol több mint tízezer főnyi nép szorongott.

Az ünnepi beszédek elhangzása után Urmánczy Nándor, az Ereklyés Országzászló Nagybizottság elnöke helyezte el a talapzatba a Nagymagyarország minden részéből összegyűjtött földet. A rendezvény alatt a tér fölött két repülőgép keringett, a félegyházi származású Ujváry László százados és Bánhidy Antal tisztelegtek így a magasból, virágokat szórva. Az országzászló előtt hódoló menetben vonultak el a leventék, majd a lovasbandérium, amelyből az egyik első ló, lovasa intésére térdet hajtott az országzászló előtt, utánuk hosszú sorban a KMAC csillagtúra résztvevői következtek. Ezután a Petőfi-szobrot koszorúzták meg az egybegyűltek, rövid beszédek kíséretében.
 

Kövessen minket a Facebookon is!