Helyi hírek 2019. szeptember 2. 13:00

A helvéciai Hegede Kertészet lett Magyarország Legszebb Birtoka

Képgaléria
A helvéciai Hegede Kertészet lett Magyarország Legszebb Birtoka
Ebben az évben is 7 kategóriában keresték Magyarország Legszebb Birtokát. Kertészet kategóriában jelölt volt a helvéciai Hegede Kertészet is, amely végül megkapta a 2019-es kategóriagyőzelmet a siófoki Hotel Azúrban augusztus 31-én, szombaton este rendezett gálán.

A keol.hu azt írta, hogy az 1984 óta működő vállalkozásban már rengeteg dísznövényt termesztettek és a fenyőfélék sem voltak kivételek ezek alól. Azonban a tapasztalatok azt mutatták, hogy olyan évelőkre van szükség, amit az emberek is keresnek és nagy igény van rájuk. Maga a birtok 90 hektár földterülettel rendelkezik, amiből 1 hektár birs ültetvény is helyet kapott a 10 hektáros kertészet mellett.

Több, mint ezer fajta dísznövényből válogathatnak a vásárlók, ahol olyan különlegességek is helyet kapnak, mint a vízinövények, az árnyékkedvelők, a páfrányok, a fűszernövények, de a medencék és a sziklakertek is. A pannon típusú kertészetben hagyományos módon működik az öntözés, így a fölösleges vizet képes magába szívni a homok. Magyar és litván tőzeget alkalmaznak, német földkeverőgépet használnak és a műtrágya granulátumnak köszönhetően pompáznak ilyen magas minőségben a növényeik.

A kertészet folyamatosan bővül és növekszik, így anyanövény telepeik is vannak, aminek köszönhetően a saját szaporítóanyagukat tudják használni. A telephely teljes mértékben közművesített és minden, a kornak megfelelő és elvárt infrastruktúrával rendelkezik. Alapítóját munkásságáért a Dísznövényszövetség és Terméktanács kétszer is kitüntette, Helvécia díszpolgárává vált és az Év Vállalkozója címet is elnyerte kimagasló szakmai sikereinek köszönhetően.
 

Kövessen minket a Facebookon is!