Kitekintő 2019. szeptember 1. 17:30

Elpusztult a sérült párjához 17 éven át visszatérő gólya

Szomorú véget ért a gólyavilág legismertebb párjának szerelmi története.

Befejeződött az állatvilág egyik legismertebb szerelmes párjának 17 éve tartó felemelő története. Az iskolai gondnokként dolgozó Stepjan Vokic – aki ma már nyugdíjas – 27 évvel ezelőtt talált rá egy sérült gólyára a horvátországi Brodski város környékén, akit magához vett. A röpképtelenné vált, Malenának keresztelt madárnak biztonságos fészket épített az iskolaépület tetején, az évek múltával pedig megérkezett a szerelem is a fészekbe, a Klepetan nevet kapott gólya személyében - írta cikkében a sokszinuvidek.24.hu.

A nagy találkozástól számítva Klepetan 17 éven át repült el ősszel Afrikába, ahonnan a következő év márciusában menetrendszerűen visszaérkezett Malenához, aki a hideg teleket a férfi házában egy számára berendezett meleg sarokban töltötte.

Klepetan 2019-es visszatérése a szokottnál is korábban történt: a hím gólya március 18-án landolt a brodi fészekben. Mintha búcsúzni érkezett volna, mert  április közepén elrepült és azóta sem tért vissza. Erről augusztus utolsó napjaiban tájékoztatta “gazdája” az újságírókat.

– Klepo öreg madár volt és idei megérkezésekor nagyon betegnek tűnt. Mielőtt elrepült, 3-4 órán át fájdalmas kelepést hallottam. Tudtam, hogy a madarak énekléssel búcsúznak az élettől, ezért biztos vagyok abban, hogy ez volt a búcsú, és Klepo az örök vadászmezőkre távozott – mondta a a 100posto portálnak Stepjan Vokic.
 





A rövid és fájdalmas együttlét közben két tojás került a fészekbe, de a váratlanul érkezett nagy tavaszi hideg következtében egyikből sem kelt ki fióka. Így nyáron hiányzott a megszokott élet a fészekből, ahol 16 év alatt 66 fiókát nevelt fel Malena és Klepetan.

– Ez a természet törvénye, Klepo megtette, amit tehetett. Távozása után napokon át megpróbáltam a tetemét megkeresni, de nem találtam a környéken. Közben pedig Malena olyan szomorú volt, hogy alig evett – említette a horvát férfi.

 






Stepjan Vokic arról tájékoztatta a horvát sajtót, hogy a fészket most újjáépíti és reméli, hogy Malena új szerelemre talál. Nyáron ugyan akadtak “udvarlói”, de a fészekbe érkező hímeket mindannyiszor elhesegette a madár.



Fotó: Youtube

Kövessen minket a Facebookon is!