Hirdetés
Helyi hírek 2019. szeptember 6. 16:00

112-es hívásfogadó - Felgyorsult az ügymenet

112-es hívásfogadó - Felgyorsult az ügymenet
2014 óta a 112-es hívásfogadó központok munkatársait kell tárcsázni baj esetén. Az elmúlt öt évben 25 milliónyian hívták fel ezt a számot, és sajnos nem csak akkor, ha segítséget akartak kérni.

Hirdetés

2014-ben kezdték meg működésüket Magyarországon a hívásfogadó központok. A 112-es egységes európai segélyhívó szám ingyenesen hívható mind vezetékes, mind mobiltelefonról, egyébként bárhol az Európai Unióban. A 112 legnagyobb előnye, hogy egyetlen szám tárcsázásával mindhárom készenléti szerv (rendőrség, mentőszolgálat, katasztrófavédelem) egyszerre mozgósítható. Nálunk két hívásfogadó központ működik, az egyik Miskolcon, a másik Szombathelyen, ezek munkatársai óránként 1500-1600 hívást tudnak fogadni. Nem csak a hívásfogadók továbbképzése gyakori, a rendszer is folyamatosan fejlődik. Immár SMS-ben is lehet segítséget kérni, ami, mint azt egy alábbi történet is példázza majd, nagyon fontos lehetőség. Eddig a bejelentő tartózkodási helyét egy elsődleges információ alapján egy 5-600 méteres sugarú körben tudták behatárolni, egy új fejlesztésnek köszönhetően néhány hét múlva ezt már teljesen pontosan meg tudják határozni.


A hívás helyének meghatározása


A 25 milliomodik hívás

 A hívó egy középkorú, vagy idősödő férfi:

– Segélyhívó központ, üdvözlöm, miben segíthetek?

– A tűzoltókkal beszélek?

– Nem, de tudom kapcsolni őket, mi a probléma?

– Az a probléma, hogy leégett a hajam.

– Micsoda?

– Leégett a hajam.

– A haja? Aztán mitől?

– Hát mert begyújtottam a kályhát, aztán benzint öntöttem bele. Így leégett. De csak félig égett le amúgy…

– Az épületből, a házból nem gyulladt be semmi?

– Ja, nem. Csak a hajam félig, de semmi probléma nincs.

– Értem, önnek akkor inkább mentőre lenne szüksége.

– Nem kell mentő, csak belenéztem a tükörbe, és kicsit leégett.

– Értem, de ha nincs szüksége tűzoltóra és mentőre sem, akkor ennyi.

– Jó, oké, jó, jó, viszonthallásra.

– Minden jót!

A fent idézett párbeszéd nem valamely abszurdokra szakosodott színtársulat előadásából való, hanem a 112-es hívásfogadó központ archívumából. A párbeszéd pontos időtartama egy perc húsz másodperc. Ennyi idő alatt az operátor mentőt mozgósíthatna egy életveszélyes állapotban lévő beteghez, tűzoltókat a tűzesethez, rendőrt a bűnesethez. De neki mindezek helyett azt kellett kifürkésznie, hogy a hívónak valóban szüksége van-e segítségre, vagy csupán előnytelenné vált külsejéről akart beszámolni.


Az országban két segélyhívó központban, naponta 80-100 operátor fogadja, nem mellesleg öt-hat nyelven a segélyhívásokat. Az egyik központ Miskolcon, a másik Szombathelyen található. Valós hívások esetén a profi és felkészült hívásfogadó azonnal tudja, kit kell értesíteni, így a 112-es segélyhívó segítségével, a korábbiakhoz képest gyorsult az ügymenet. A komplex beavatkozást igénylő helyzetekben pedig különösen fontos, ha valaki átlátja az ügyet, és azonos időben tudja értesíteni mindazokat, akikre szükség van.


Felelősségteljes hivatás

Július 8-án futott be a segélyhívó központokba a 25 milliomodik hívás. Elképesztő szám, még akkor is, ha ez öt év termése. De jelzi azt is, hogy az emberek mára megértették, hogy a 112-t kell hívni baj esetén. Nem volt könnyű beágyazni ezt a köztudatba, hiszen az idősebb korosztály tagjaiban rögzült, hogy baj esetén a 04, 05, 07, esetleg a 104, 105, 107-es számon jelezhetik a problémát. És azt a vélekedést sem volt könnyű megváltoztatni, miszerint a segélyhívó központ közbeiktatásával lassul az ügyintézés. Merthogy ez sem igaz, hiszen egy jól képzett operátor 5-10 másodperc alatt át tud kapcsolni ahhoz a szervhez, amelynek intézkednie kell egy-egy probléma esetén, és a beavatkozáshoz szükséges adatlapot is át tudja küldeni 25-30 másodpercen belül. Kivéve, ha azzal tartja fel valaki, hogy leégett a haja, fennakadt a lufi a fán, esetleg arról érdeklődik, hogy mikor indul a busz, de volt, aki a segélyhívó központon keresztül akart szerenádot adni szíve hölgyének, vagy arra kérte volna a rendőrt, hogy vigye haza, mert erősen ittas…


35 százalék

 A hívó egy idős hölgy:

– Segélyhívó központ, jó napot, miben lehetek segítségére?

– Jó napot kívánok önnek. Elnézést kérek, bolond az agyam, hadd kérdezzem már: kedd van vagy szerda van?

–  (A hívásfogadó sóhajt) Szerda van.

– (A hívó a környezetében lévőkhöz beszélve) Na, mit mondtam, hogy kedd van?! (Vissza a hívásfogadóhoz) A szomszédasszonyom azt mondta, szerda van, de mondom, hogy kedd van. Nagyon szépen köszönöm.

– Jó, amennyiben nincs mentőt, rendőrt, tűzoltót igénylő bejelentése, akkor bontanom kell a vonalat. Viszonthallásra!

Mi a fent és alább idézett meghökkentő párbeszédeket Balázs Zsolt ezredessel, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság ügyeleti főosztály Szombathelyi Hívásfogadó Központ vezetőjével hallgatjuk.Balázs Zsolt ezredes

– Sajnos tényleg vannak fals és rosszindulatú hívások is, de ennél fontosabb, hogy ma már úgy tűnik, az emberek megszokták, hogy baj esetén a 112-es segélyhívót keressék – mondja Balázs Zsolt. – Hogy miként megy mindez a gyakorlatban? Nos, amikor a hívás beérkezik, az operátor felveszi az alapadatokat, amelyekből a rend­őrök, a mentők, vagy a tűzoltók meg tudják kezdeni a beavatkozást, mert a hívásfogadó azonnal továbbítja a megfelelő helyre az adatlapot, amely a további kérdésekre adott válaszok alapján öt-tíz másodpercenként frissül a készenléti szerveknél. Természetesen vannak olyan esetek, amikor életveszély áll fenn vagy mondjuk, egy bűnelkövetőt szemmel követnek menekülés közben, akkor az operátoroknak élő hangot kell átkapcsolniuk a megfelelő szervhez, szervekhez, ilyenkor egy konferenciakapcsolás jön létre, így vonalban van a bejelentő, az operátor, a mentő, rendőr és a tűzoltó. És közösen tudják kikérdezni a bejelentőt.


Munkában a szombathelyi hívásfogadó központ

Megtudtuk, a hívások négy fő kategóriába sorolhatók. Vannak a valós segélykérő hívások. Akadnak az információkérő hívások, köztük sok olyan, ami nem a 112-es segélyhívóra tartozik, de azért lehetnek köztük olyanok is, amelyekkel valóban segítséget kérnek, mondjuk, hol található baleseti ügyelet éppen, vagy hová forduljon az, akinél szivárog a gáz…. Van aztán a szabálysértést megvalósító hívás, amelynek indítói sértegetnek, rosszindulatúak, ez egyébként 150 ezer forinttal büntethető. Végül van a legnagyobb, úgynevezett egyéb kategória, melybe olyan hívások sorolhatók, mint a zsebhívások, amikor egyszerűen csak bekapcsolódik valakinek a telefonja, ide tartoznak a gyerekek viccelődései és a mentálisan sérült emberek telefonjai. Utóbbiak között akad, aki naponta száznál is többször telefonál! És ezek bizony nagyon leterhelik a rendszert.

– Az idei év első hat hónapjában 35 százalék volt a valós segélyhívások száma, azoké, amelyekhez tényleg kellett a mentők a rendőrség vagy a tűzoltóság intézkedése, 12 százalék az információkérés, és 53 százalék az egyéb kategóriába tartozó, szerencsére csak 15 ezrelék volt a ténylegesen rosszindulatú hívás – összegzi Balázs Zsolt.Központi kapcsolóterem

Segélykérés SMS-ben

 A hívó egy furcsán beszélő, középkorúnak tetsző hölgy:

– Jó reggelt kívánok, segélyhívó központ, miben tudok segíteni?

– Hátátááátyuvajúú elmúlt…, jó reggelt, szóóóval…!

– Miben tudok segíteni, hölgyem?

 – Legyen szíves magyarázza meg nekem a metafizika meg nem a metafizika közötti különbséget. Mi a kettő között a különbség? Szóval a fizikai törvények ellentétben álló… azt tudom, hogy ellentétben áll…

A 112-es segélyhívó munkatársai sok mindent hallottak, tapasztaltak már, van azért, ami őket is meglepi. Komoly munkát adnak a viharok, az árvizek, vagy a közelmúltban történt budapesti hajókatasztrófáról szóló többtucatnyi bejelentés összehangolása. Végül a napokban ismét igazolódott, hogy annak is nagy jelentősége van, hogy már SMS-ben is lehet segítséget kérni. Történt pedig, hogy SMS-ben érkezett egy rövid, talán nem is annyira egyértelmű segélykérés, melynek lényege az volt, hogy mentőre lett volna szüksége valakinek. A szöveg első szava az volt, hogy SINOSZ…Turi Judit operátor

– Szerencsére tudtam, hogy ez mit jelent – mondja Turi Judit operátor, akihez az SMS  érkezett. – A SINOSZ a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének a rövidítése, ennek megfelelően, egy SMS-t küldtem vissza, amelyben azt kértem, hogy azon kívül, hogy mentőre van szüksége, pontosítsa, hogy milyen jellegű a panasz. Erre a bejelentő egy újabb SMS-ben azt válaszolta, hogy az orvosa beutalója alapján szívproblémával sürgősen egy bizonyos kórházba kellene szállítani. Ekkor értesítettem a mentőszolgálatot minderről, és azt is elmondtam, hogy valószínűleg siket vagy nagyothalló betegről van szó, a segélykérőnek pedig újabb SMS-t írtam, hogy amennyiben nem hallja meg a mentők érkezését, biztosítsa a bejutást.

Később ugyancsak SMS-ben kaptam egy köszönetet a bácsitól, és ez jólesett, bár visszajelzés nélkül is nagyon jó érzés segíteni az embereknek.

És Turi Juditnak bizonyára az is jólesett, hogy Balázs Zsolt ezredes egy oklevéllel köszönte meg neki a gyors és profi intézkedést, azt, hogy a rendőrségi hívásfogadó és a mentők együttműködésének köszönhetően a segítségre szoruló férfit sikerült időben kórházba szállítani, hogy ott a szükséges orvosi ellátást megkaphassa.  Balázs Zsolt ezredes egy oklevéllel köszönte meg Turi Judit munkáját

A 112-es segélyhívó számon a hívásfogadó központ operátora jelentkezik, aki az alábbi alapinformációkat fogja megkérdezni:

• a bejelentő neve, telefonszáma
• az esemény helyszíne
• mi történt, kinek van szüksége segítségre
• az esemény kapcsán felmerül-e valakinél közvetlen életveszély
• esetleges sérültek száma, a sérülés(ek) foka
• az esemény folyamatban van-e vagy már lezajlottZsaru Magazin - Trencsényi Zoltán
Fotó: Béres Attila

 

Kövessen minket a Facebookon is!