Helyi hírek 2019. szeptember 4. 07:30

Természettudományos táborok a Móra gimnáziumban

Képgaléria
Természettudományos táborok a Móra gimnáziumban
Minden gyerek szeret kísérletezni, új és izgalmas dolgokat megfigyelni, rácsodálkozni a természet sokféleségére, a természeti jelenségekre. Nevelő-oktató munkánk alapja, hogy ezt a gyermeki kíváncsiságot kihasználjuk, és ezzel motiváljuk tanítványainkat az önálló ismeretszerzésre.

A Móra Ferenc Gimnáziumban működő Természettudományos Laboratórium eszközállománya ideális helyszínt biztosít a természettudományok iránt érdeklődő, kísérletezni szerető diákok számára.

Idén –
immár hagyományosan két tábort szerveztek a labor munkatársai: Molnár Katalin és Rácz Nóra. Júliusban a felső tagozatosokat, augusztus végén pedig az alsós kistudósokat várta az iskola. A táborok a természettudományok minél szélesebb körét próbálták felölelni. Nagy sláger a robotika, amelyet Kámán Tamás tanár úrral építenek és programoznak a gyerekek.

Bodnárné Laczkó Gyöngyi tanárnő vezetésével fizikai mértékek becslését, mérését, átváltását gyakorolhatták játékos formában a táborozók. A felső tagozatosok a Naprendszer bolygóival foglalkoztak, közben pedig készítettek egy-egy saját Naprendszert is. Természetesen nem maradhattak ki az érdekes kémiai, fizikai kísérletek sem, de betekintettek a mikrovilág titkaiba is: vízcseppekben mikroszkopikus méretű élőlényeket figyelhettek meg.

Az idei kirándulás Kecskemétre vezetett, ahol a rajzfilmstúdióban, a Kiskunsági Nemzeti Park látogatóközpontjában és a Leskowsky Hangszergyűjteményben jártak a táborozók.

Az alsó tagozatosok az augusztus 20-i ünnep miatt háromnapos táborozáson vehettek részt. Ők is ízelítőt kaptak a robotok programozásából, megismerkedtek a régészet alapjaival és természetesen sokat kísérleteztek. Vendégelőadónk Holló-Szabó Ferenc, az ELTE matematikusa volt, aki lelkes előadásával, érdekes feladványaival egy egész délelőttön át ébren tartotta a diákok érdeklődését. Új nyomozós játékot állítottunk össze, ahol igazi tetthelyeken bűnjeleket gyűjtöttek a helyszínelők, fényképeket készítettek, hogy ezek segítségével ki tudják nyomozni a tettes kilétét. A táborok utolsó délutánján szüleikkel, testvéreikkel kísérletezhettek együtt a gyerekek.

A Természettudományos Laboratórium tanév közben is érdekes programokat kínál az érdeklődőknek. Legközelebb szeptember 27-én, a Kutatók Éjszakáján nyitja ki kapuit. Az országos kezdeményezéshez kapcsolódva délután és az esti órákban ingyenes, látványos kísérletek, előadások, tudományos játszóház várják a családokat.

Molnár Katalin
laboratóriumvezető tanár

 

Kövessen minket a Facebookon is!