Kitekintő 2019. szeptember 8. 16:00 Forrás: National Geographic Magyarország

Csúcsforgalom az űrben

Képgaléria
Csúcsforgalom az űrben
Kis híján egymásba ütközött az Európai Űrügynökség (ESA) Aeolus műholdja és a SpaceX-hez tartozó Starlink-44.

A két műhold ütközőpályán volt, a SpaceX azonban nem módosított a pályán – számol be a Forbes. Így végül az ESA-nak kellett közbeavatkoznia, hogy elkerüljék a két űreszköz ütközését.

A SpaceX közleménye szerint a cég 2019. augusztus 28-án kezdett levelezésbe az ESA illetékeseivel, miután az amerikai hadsereg kiadta a figyelmeztetést: 1 az 50 000-hez az esély a találkozásra. Az űrszervezet szerint a kockázat augusztus 30-ra már 1 az 1 000-hez volt. A SpaceX számításai alapján még magasabb volt az ütközés esélye, 1 az 591-hez.

Az ESA ekkor már nem tudta felvenni a kapcsolatot a magáncéggel, ezért szeptember 2-án reggel a pályamódosítás mellett döntöttek. A SpaceX szerint egy meghibásodás okozhatta a kommunikáció akadozását.

Mivel a Starlink-44 kilenc hónappal az Aeolus után foglalta el pályáját, a logikus döntés az lett volna, hogy a magánvállalat tesz lépéseket az ütközés elkerüléséért. A SpaceX, amelyet 2002-ben alapított Elon Musk, májusban állította Föld körüli pályára a vállalat Starlink nevű globális műholdas internetszolgáltatásához használandó első hatvan műholdját. A műholdhálózat fellövése aggodalmat keltett a csillagászok körében, akik az ütközések veszélyére figyelmeztettek.
A SpaceX szerint műholdjuk május 23 óta 16 alkalommal hajtott végre automatizált pályamódosítást, hogy ne találkozzon más űreszközökkel.

Fontos kiemelni, hogy a pályamódosítások egyáltalán nem számítanak ritkaságnak,
 Matt Desch, az Iridium Communications magánvállalat vezérigazgatója szerint csak a cégük heti egy manővert hajt végre, médianyilvánosságot azonban nem kapnak ezek az esetek. A mostani történetben a furcsaság nem is a pályamódosítás, hanem az, hogy a SpaceX kommunikációja akadozott.

Mivel az elkövetkező években a cég 12 000 további Starlinket akar felbocsátani, a jövőben körültekintőbben kell kezelniük a hasonló helyzeteket. Azt egyelőre nem tudni, hogy a mostani meghibásodást mi is okozta.

A Föld körül egyre több magánvállalat műholdja kering, az ESA adatai szerint már mintegy 20 ezer. Az űrügynökség ezért az űrbiztonság miatt 2019 novemberében tanácskozást hívott össze egy „űr-KRESZ” kidolgozására.

 

Kövessen minket a Facebookon is!