Helyi hírek 2019. szeptember 16. 07:30

Kitüntetett anyakönyvvezető

Kitüntetett anyakönyvvezető
Kiskunfélegyháza Város Közszolgálatáért elismerésben részesítette Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Csányiné Mészáros Ágnest. A közismert anyakönyvvezető sokak mellett állt sorsfordító pillanatokban az elmúlt csaknem húsz esztendőben.  

– Hogyan lett anyakönyvvezető?

– Kislányként pszichológusnak készültem. De ezen a pályán sem állok ettől messze, hiszen olykor az ügyfelek gondolatát kell kitalálnom, vagy éppen a mindenki számára elfogadható megoldást megtalálni. A szereplés sohasem állt tőlem távol, gyermekkoromban sok szavalóversenyen vettem részt. Amikor felkértek, hogy legyek anyakönyvvezető, megörültem. Viszont az állást csak akkor fogadtam el, amikor a fiam kicsit nagyobb lett. Ez ennyi év után is jó döntésnek bizonyult. Nagy szerencsém volt a betanulás időszakában, mert Bertus Erika anyakönyvvezető szárnyai alá kerültem, aki mindenre kiterjedő, hasznos tanácsokkal látott el. De mértékadó volt számomra az is, hogy többek között: Gácsi Lászlóné, Kovács Gyuláné és Nagy Józsefné pontos, precíz munkáját folytathattam.

– Milyen feladata és hatásköre vannak egy anyakönyvvezetőnek?

– Rendkívül szerteágazó. Sokan csupán a házasságkötés és a születés kapcsán gondolnak ránk, de ezek mellett sok más ügyben is eljárunk. Az anyakönyvi kivonatok pótlása teszi ki a munkánk 70 százalékát, de hozzánk tartozik a honosítási eljárás, a külföldön született, házasságot kötött, vagy elhalt magyar állampolgár kiskunfélegyházi lakos hazai anyakönyvezésének indítványozása, ha azt az esemény helye szerinti ország magyar nagykövetségén nem indították el.
Ugyancsak mi foglalkozunk a névváltoztatási eljárással, a Kiskunfélegyházán történt halálesetek anyakönyvezésével. Néhány évvel ezelőtt még kézzel írtunk az anyakönyvbe, ahová szép, gyöngybetűkkel kellett lejegyezni mindent, ugyanis nem volt lehetőség a javításra. Ez mára sajnos megváltozott, a digitalizált világ megköveteli a mi fejlődésünket is. Minden a számítógépen rögzül, egy központi rendszerben. Ennek természetesen vannak előnyei is. Gyorsabbá, gördülékenyebbé vált az adatok lekérdezése, ellenőrzése.

– Milyen különleges esetekkel találkozott a munkája során?


– Minden eset más és más. A munkám során megannyi izgalmas ügyben közbenjártam, amelyek folyamatos kihívást jelentenek számomra. A közigazgatási határon belül, külső helyszínen rendezett esküvőt még ma is izgalommal várom, hiszen ott bizonyos körülményeket – például az időjárást – nem áll módomban befolyásolni. Felettébb örülök annak, ha egy pár összeházasodik, és szerencsére egyre többen döntenek így.

– Hogy fogadta az elismerést?

– Bertus Erika kolléganőm jelölt a díjra, amit a képviselő-testület támogatott. Nagyon meglepődtem, hiszen én csak a munkámat végzem. Ugyanakkor rendkívül megtisztelő számomra. A családom előbb tudott róla, mint én, de titokként kezelték. Végül persze együtt ünnepeltünk.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton - Városalapítók Napja - 2019. május 26.


 

Kövessen minket a Facebookon is!