Helyi hírek 2019. szeptember 6. 17:55

Szakmai konferencia libatenyésztőknek

Képgaléria
Szakmai konferencia libatenyésztőknek
A 21. Kiskunfélegyházi Libafesztivál keretében tartottak szakmai tanácskozást a városháza dísztermében a libatenyésztők számára szeptember 6-án. Az ágazattal kapcsolatban több fontos kérdést érintettek az előadók. 2010 óta folyamatos növekedés figyelhető meg a termelésben, hosszú távú célként pedig az antibiotikumok felhasználásának csökkentését céloznák meg. Ezzel kapcsolatban több előadást hallhattak a résztvevők.

A jelenlévőket elsőként Csányi József polgármester köszöntötte, majd pedig Lezsák Sándor országgyűlési képviselő fejtette ki gondolatait az ágazattal kapcsolatban. A konferencián elhangzott többek között, hogy a baromfihús-fogyasztás az uniós átlagnál (25 kg/év) nagyobb Magyarországon (33 kg/év), Illetve pozitívum, hogy a 2017-es madárinfluenzát követő válságból gyorsan talpra állt az ágazat. Hosszú távon célként a telephelyek korszerűsítése, a higiéniai feltételek és minőség javítása fogalmazódott meg.

A hízott libamáj egyben hungaricum termék is. Az országban több mint 200 éves hagyományra tekint vissza a termelés. A libafesztivál főszponzora, az Integrál Zrt. az 1946-os megalapítása óta dolgoz fel baromfit.

Dr. Horváth Sándor, a cég elnök-vezérigazgatója ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Magyarország világelső a libamájtermelésben. A vezető szerepet a termelők összefogásával, együttműködésével őrizhető meg.

A szakmai előadások elsősorban az antibiotikumok felhasználásának csökkentését célozták meg. Egészséges állattenyésztési rendszert kell megteremteni, amelynek része a hatékony járványvédelem, illetve az antibiotikumok kisebb mértékű használata. Globálisan az antibiotikumok egyharmadát az állattenyésztésben használják fel. A tervezet szerint 2030-tól jelentősen szigorítják ebbéli szerepét.

G. Z.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!