Helyi hírek 2019. szeptember 12. 13:00

Barátságos partival zárult a 2019. évi Virágos Félegyháza-mozgalom

Képgaléria
Barátságos partival zárult a 2019. évi Virágos Félegyháza-mozgalom
A szép környezetet szeretők, azért áldozatot vállalók, a közösségért munkába szállók csatlakoztak a városi felhíváshoz, amely egy rendezett, virágos város kialakítására buzdított az idén immár kilencedik alkalommal. Mintegy 30-an vállalták, hogy megmutatják, megosztják sikereiket, örömeiket, és bizony néha kudarcaikat az udvari, utcai kis és nagyobb kertek gondozása során szerzett tapasztalataik terén.

Egyre gyakrabban hallunk az élhető városról, nem véletlenül: az élet, a boldog élet, a jól-lét nem magától értetődő, nem természetes, hogy van – bár sokszor szeretnénk ebbe a kényelmes világba menekülni. Szeptember első szombatján sokan jöttek el a Petőfi Sándor Városi Könyvtár hangulatos kis udvarába hitet tenni arról, hogy a város Tőlünk válik élhetővé. Nagy ajándék, amikor szép természeti környezete van egy településnek, de ezzel, vagy e nélkül… mi alakítjuk, formáljuk a világ egy szerethető darabkájává, otthonná. Magunk és mások számára.

A zajosabb fesztiváli forgatag, a bizonytalan időjárás és a közterület-építési munkák elől elhúzódva tartották meg ezt a rendezvényt az intézmény udvarában – és mondhatjuk: otthonává vált. Jól vizsgázott az idén Zöld Könyvtár nemzetközi verseny első díjasaként végzett félegyházi városi könyvtár udvara. Nagy örömként élték meg a szervezők, hogy szinte minden résztvevő eljött, sokan családtagokkal együtt. Voltak gyerekek, felnőttek, idősek, mint egy nagy család. A virágos udvart élettel töltötte meg a hasonló értékek mentén gondolkodók, élők kis közössége.

Álljon itt azoknak a névsora, akik bátor szívvel, fiatalos lendülettel vállalták ezt a vagány jamboreet.

Pajkos Béláné, Tanyasori út 14., Rázsi Károlyné, Akácfa u 59., Ladányi Jánosné, Katona J. u. 5.; Lócskai Rozália, Deák Ferenc u. 1-5., II. em. 50.; Varga Zoltán, Marosvásárhelyi u. 21.; Fekete István, Alpári út 64.; Huszka Attiláné, Tulipán u. 4. , Görög Gergelyné, Marosvásárhelyi u. 11., I. em. 3.; Kiss Kálmán, Dankó Pista u. 2.; Kis-Czakó László, Batthyány u. 40.; Tóth Sándorné - Tóth Kristóf, Attila u. 40.; Fekete Pálné, Szent István tér. 4., I. em. 2.; Özv. Juhász Imréné, Justh Gyula u. 2/A.; László Mihályné, Alpári út. 16.;  Horel Györgyné, Csongrádi u. 6.; Tóth László, Mártírok u. 30.;  Schönfelder Józsefné, Dr. Holló L. u. 71.; Zoboki Mihályné, Arany János u. 46.; Cseri Ilona, Holló L. u. 6.;  MÁV - Félegyházi Vasútállomás.

A benevezett kerteket, erkélyeket végiglátogató kis csapat kivétel nélkül mindenhol igazi otthont talált, igényes lakókörnyezetet, egymást szerető kedves embereket, ahol nincs rangsor, mindenhol csak jó példa van.

Öt helyszínt csupán azért díjaztak emlékplakettel, mert itt valami „világító bájos üzenet” csengett ki a beszélgetésekkor. Ők a következők: Csenkiné Bihal Mária és Ördögh Barnabás, Kürtösi László, Tóth Lászlóné és Fricska Gyöngyi, Sárkányné Hevér Zsuzsanna, Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény Idősek Klubja, György Anita.

A város honlapján 2-3 kép erejéig bemutattuk az egyes kerteket, erkélyeket. A fotók alapján Kasuba Erzsébet, Kovácsné Szabó Erzsébet, Erdélyi Török Mónika, Cseri Ilona, Palotás Ildikó és Mátrai Eszter küldött be kedves hangú véleményt, annak megerősítésére, hogy még tudunk érdeklődni környezetünk és egymás iránt.

A kertlátogatások mindenhol jó hangulatban, érdeklődő beszélgetéssel, sok helyen vendégszerető fogadtatás közepette zajlottak. A szervezők a kedves vendéglátást ajándék növényekkel és egy kis szeretetvendégséggel köszönték meg a résztvevőknek. Mindenki egy egyedi, Virágos Félegyháza logóval díszített kis zománcos virágöntöző kannácskát kapott emlékül.

A rendezvényt többen is támogatták, így: a Kereskedelmi és Hitelbank, a Félegyházi Pékség, György Anita virágkertészete, Kállai Márta díszfaiskolája és a Kovács Kertészet. Külön örömünkre szolgált, hogy a támogatók, bár személyes kapcsolatok révén ismerték ezt a városi akciót, önként jelezték segítő szándékukat.


Élhető az a város, ahol vannak jó, személyes kapcsolatok, közös értékek, tervek, célok, egészséges környezet, építő szándék, támogató kéz, egymásra figyelés. A Virágos Félegyháza, mint lakossági környezetszépítés, a város egyik arca, a másik a segítő szponzorok részt vállalása a jövő alakításában, a harmadik a közterületeket formáló, rendező önkormányzati feladatellátás. Ez a három pillér csak együtt képes eredményes teherhordozásra.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!