Kitekintő 2019. szeptember 25. 16:00 Forrás: Euronews

A villámlás megszelídítése - videóval

A villámlás egyike a legveszélyesebb és legkevésbé előre jelezhető természeti jelenségeknek. A mai védekezési rendszerek még mindig hasonlítanak a Benjamin Franklin által mintegy 300 éve feltalált módszerre. Egy tudóscsapat olyan lézeralapú technológián dolgozik, ami semlegesítheti ezt a veszélyt.

A 2500 méteres Säntis a legmagasabb hegycsúcs Svájc északkeleti részén. Szélsőséges időjárása miatt különleges hely a villámlást tanulmányozó tudósoknak.

Az itteni obszervatórium és szenzorrendszer folyamatosan rögzíti e hatalmas erejű természeti jelenség adatait. A villámlás komoly társadalmi probléma, évente körülbelül 20 ezer ember veszíti életét miatta világszerte, de okozhat áramkimaradást, erdőtüzeket és meghibásíthat elektronikus berendezéseket több milliárd eurós károkat okozva.

– Ez a torony Nyugat-Európában, de jó eséllyel világszerte is egyedülálló. Rendszeresen belecsap a villám, évente akár száz alkalommal is. Megmérjük a felhőkből a Földre érkező elektromos töltést. Olyan ez, mint az elektromos áram, ami megráz, amikor konnektorba nyúlunk. Ebben az esetben megmérjük a kisülést, így kiderül, az energia mekkora hányada jut el a felhőkből a földre – mondta az Euronewsnak Marcos Rubinstein, a nyugat-svájci Alkalmazott Tudományok Egyeteme kutatója.

A villámlás az elektromágnesesség kivételes forrása. A természetben nem fordul elő másik ilyen és ember sem képes hasonlót alkotni. Minden létező frekvencián létrehoz mezőket, legyen az mikrohullám, rádióhullám vagy akár gammasugár.

– Itt mérjük meg ezeket az elektromágneses mezőket, ami sokat segít abban, hogy megértsük a fizikai folyamatokat. Lehetővé teszi azt is, hogy értékeljük az általunk kidolgozott, a villámlás hatását szimuláló és a különböző szerkezeteket attól megóvó elméleti modellt – tette hozzá kollégája, Mohammad Azadifar.

Ezeknek az információknak a modellezésével a tudósok jobban megérthetik a villámlás kialakulásának folyamatát és így képesek lehetnek védekezni ellene. A Laser Lighting Rod európai projekten dolgozó tudósok olyan szerkezetet tesztelnek, ami egy erős lézer segítségével semlegesítené a villámlást.

– Az elképzelés, miszerint lézerrel kellene kordában tartani a villámlást nem is olyan új… Azon alapul, hogy a lézernek köszönhetően nagyobb távolságra tudunk eljuttatni energiát. Mi arra használnánk, hogy egy nekünk megfelelő utat jelöljünk ki a villámnak, voltaképpen nagyon erős lézerimpulzusok segítségével a levegőbe utat vájva irányítsuk – erről már a Laser Lighting Rod projektkoordinátora, Aurelien Houard beszélt.

A laboratóriumi tesztek egy-két méteres méretben reprodukálják a villámot. A jövőben az eszközzel megpróbálnak majd több száz méteres, akár egy kilométeres valódi villámot is kezelni.

– Egy kis művihart hozunk létre a lézerünk mellett. Erre vezetjük a villámot és minden elektromos töltést a felhőből, ami megvédi a lézert és a földre hozza az áramot, megvédve körülötte mindent – tette hozzá a Palaiseau Alkalmazott Optikia Laboratóriumának francia fizikusa.

Ez a lézeralapú rendszer könnyen szállítható a különösen sérülékeny építményekhez, például erőművekhez, repterekhez, kilövőállásokhoz, de akár tömegrendezvényekhez is.

 

Kövessen minket a Facebookon is!