Helyi hírek 2019. szeptember 21. 07:30

Bodor Miklós, a művészet szabad betyárja

Képgaléria
Bodor Miklós, a művészet szabad betyárja
Szeptember 19-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Hattyúház termében mutatták be Bodor Miklós festőművész és grafikus alkotásaiból megjelent albumot. A jelenlévőket Kállainé Vereb Mária, az intézmény igazgatója köszöntötte.

A rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés, amelyen Csányi József polgármester, Balla László és Rosta Ferenc alpolgármesterek, Szakál Aurél, a kiskunhalasi Thorma János Múzeum igazgatója, Csenki Tibor grafikusművész, Kis László fotóművész, Rátkai Zsuzsa képzőművész és Bodor Zsófia, a néhai alkotó özvegye is részt vett. Az est hangulatát Lizik-Varga Katalin énekes-gitár játéka emelte.

Csányi József Petőfi Sándor szenvedélyes munkásságához hasonlította Bodor Miklós művészetét, akinek alkotásai tele vannak érzelmekkel. Beszélt egyebek mellett az életre szóló barátságáról, amely Holló Lászlóhoz és Kiskunfélegyházához kötötte.

Bodor Miklós második felesége, Zsófia mellett találta meg művészétében a harmóniát, ami megjelent a Kiskunság tája iránt érzett örökös vonzalmának kifejezésében is. Ennek a korszaknak a műveiből felesége néhány darabot a kiskunhalasi múzeumnak ajándékozott. Szakál Aurél még keserédesen említést tett arról is, hogy a festő többet érdemelt volna a világ megbecsüléséből, mint amennyi kijutott neki. Talán ezért is nevezte önmagát a művészet szabad betyárjának – hangzott el az igazgató szájából.

Csenki Tibor túláradó szeretettel beszélt az alkotóhoz fűződő tiszteletéről és megbecsüléséről. – Őt mindenki nagyon kedvelte, mindig arra koncentrált, akivel beszélgetett, értékelte a tartalmas emberi kapcsolatokat, kiváló pedagógusként maradt meg emlékeimben. Van olyan ember, aki csak fizikálisan távozik az élők sorából, de lelkileg itt marad közöttünk – ezekkel a szép gondolatokkal elevenítette fel Csenki Tibor az emlékeit.

Kis László, a Holló László Képzőművész Kör tagja fiatal korába kalauzolta vissza a művészetkedvelő közönséget, amikor felelevenítette, hogy Bodor Miklós hogyan ismertette meg az akkori ifjoncokat a nyugati világ izgalmaival, érdekességeivel, mint például a Rolling Stones dallamaival, vagy Dali és Picasso képeivel.  

Rátkai Zsuzsanna, aki szintén a Holló László Képzőművész Kör tagja, a művész újítás iránti elhivatottságát emelte ki méltatásában.

Bodor Zsófia Lizik-Varga Katalin dalából merítve elevenítette fel szerelmük egyik szép emlékét. Elmesélte, hogy amikor Kiskunhalason összeköltöztek férjével, hosszú ideig minden nap megjelent az erkélyükön a vadgalamb és nem repült addig tovább, amíg nem beszéltek hozzá. Ez számára azóta is az örök együttlétet jelképezi.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!