Helyi hírek 2019. szeptember 22. 13:00

Titkok a levéltárból - A Dózsa-óvodáról

Titkok a levéltárból - A Dózsa-óvodáról
Kiskunfélegyháza ipari és gyári munkásai saját kulturális és szervezeti eseményeik, rendezvényeik lebonyolítása céljára 1929-ben a Dózsa György utcában egy munkásotthont emeltek. Az épületet az 1930-as években a Levente Egyesület használta, majd a második világháború után államosították.

1948-ban a város szociálpolitikai bizottságának kérésére a település elöljárósága hozzájárult, hogy az épületet átalakítsák, és ott napközi otthonos óvodát rendezzenek be. A kérést alátámasztotta az a tény, hogy a város e részén még nem működött ilyen intézmény, holott a közelben lévő két nagy ipartelep (az Állami Gépgyár és a Dohánybeváltó Hivatal) munkásai részéről erre egyre nagyobb igény mutatkozott.

Bár a képviselő-testület csak 1950. január 1-jétől tervezte megnyitni az óvodát, azonban a viszonyok olyan kedvezően alakultak, hogy az épület átalakítása, felújítása és felszerelése már 1949 nyarára befejeződött. Az elöljáróság ekkor úgy döntött, hogy 1949. augusztus 1-jén megnyitja az óvodát, igaz, hogy erre az évi fenntartásra szükséges költségvetési fedezet nélkül, pótköltségvetési keretből került sor. Már ekkor kérvényezték a közoktatásügyi miniszternél egy állandó óvónő kinevezését is, és szintén ekkor döntött úgy a képviselő-testület, hogy Petőfi Sándor halálának (1849) centenáriuma alkalmából az újonnan létesült intézmény a Petőfi Sándor Napközi Otthonos Óvoda elnevezést kapja.
(Érdekesség, hogy ez a névhasználat nem került be a köztudatba, a lakosság a kezdetektől Dózsa utcai óvodaként emlegette az intézményt.)

1950 márciusában Bács-Kiskun megye alispánja az új óvoda létesítését jóvá hagyta, ezzel ötre emelkedett a város óvodai intézményeinek száma. A Dobó utcai, a Bercsényi utcai és a Rákosi Mátyás utcai (később Felszabadulás utca, ma Szegedi út) óvodák mellett ebben az időben került városi kezelésbe az addig a Magyar Dolgozók Pártja által fenntartott Vörös Hadsereg úti (ma Holló Lajos utca) óvoda is.

Az óvodai férőhelyek iránti igény az ’50-es években tovább növekedett. 1959-ben a városban a 386 férőhelyre 491 gyereket vettek fel. Nem csoda hát, hogy hamarosan sor került a Dózsa György utcai óvoda foglalkoztató teremmel való bővítésére is.

1966-ban az eredményesebb működés érdekében igazgatásilag önállósították az óvodákat, élükre külön igazgatónőket neveztek ki.

Ónodi Márta

 

Kövessen minket a Facebookon is!