Kitekintő 2019. október 5. 14:30 Forrás: euronews.com

Átalakulhat a Facebook az Európai Bíróság döntése után

Átalakulhat a Facebook az Európai Bíróság döntése után
Törölnie kell a Facebooknak a jogsértő bejegyzéseket az Európai Bíróság csütörtöki döntése értelmében. Az ítélet átalakíthatja a közösségi média működését.

Az uniós jog szerint ugyanis a platformok eddig nem voltak felelősek a bejegyzésekért, kivéve, ha valaki felhívta a figyelmüket a törvénysértésre. A jogerős döntés ezen változtat: mostantól ha egy nemzeti bíróság kimondja egy bejegyzésről, hogy törvényt sért, az összes hasonló tartalmú posztot törölni kell, akár globálisan is.

Az ügyet az osztrák legfelsőbb bíróság vitte a luxemburgi testület elé. A kiindulási alap egy osztrák politikusról, Eva Glawischnig-Piesczekről írt bejegyzés volt, amiről helyi szinten megállapították, hogy alkalmas a jó hírnév megsértésére.

Az uniós bíróság ennek kapcsán állapította meg, hogy ha az egyik tagállam bírósága törvénysértőnek ítél meg egy bejegyzést, akkor töröltetheti azt, sőt, a hozzá hasonlókat is.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a médiumoknak felügyelniük kell a náluk megjelent tartalmakat, és nekik kell megítélni, hogy azok közül melyik hasonlít eléggé egy törvénysértő bejegyzésre ahhoz, hogy emiatt törölni kelljen.

 

Kövessen minket a Facebookon is!