Helyi hírek 2019. október 10. 11:30

Idén is koszorúztak félegyháziak október 6-án, Aradon

Képgaléria
Idén is koszorúztak félegyháziak október 6-án, Aradon
Szabadságszerető helyiek és nem helyiek, magyarok és nem magyarok 1867 óta minden esztendőben emlékeznek a vértanúkra a Magyar Golgotán, ahogy a Maros-menti várost Kossuth Lajos nevezte.

Idén is, a 170. kerek évfordulón az eseményhez méltó, grandiózus formában zajlott a szellemük idézése. A megelőző napokban az Aradi Magyar Napok keretében könyvbemutatókat, kiállításokat, színházi előadásokat tartottak, a nemzeti ünneppé nyilvánított gyásznap pedig – több ezres tömeg részvételével –késő estébe nyúlóan szólt a mártírokról. A belvárosi minorita templomban tartott nagyszabású ökomenikus ünnepi megemlékező szertartás mellett (amelyet az anyaországi tv is közvetített) a rendezvénysorozat legfontosabb mozzanata volt a koszorúzás és az azt megelőző, neves politikusok, egyházi személyek által elmondott beszédek sora.  

A két helyszínen, a vár környéki Obeliszk és a városközpontban álló Szabadság-szobor talapzatára több mint száz koszorú került, köztük volt a félegyháziaké is. Városunkat – Szurmik Jánosné szervezésében – a nyugdíjas klubok egyesületének küldöttsége képviselte, ők a polgármesteri hivatal, közelebbről Csányi József polgármester úr által biztosított járművel jöttek Aradra, a vesztőhelyi obeliszknél a félegyháziak nevében Németh Lászlóné és Varga Gábor helyezte el a megemlékezés koszorúját.

Október 6-án „Aradon lenni ünnep, Aradon lenni fájdalom, Aradon lenni kötelesség” – mondta ünnepi beszédében az egyik neves politikusunk. Jelenlétükkel Petőfi városa eleget tett ennek a kötelezettségnek.

Piroska Katalin

 

Kövessen minket a Facebookon is!