Helyi hírek 2019. október 20. 16:00

Hamarosan újra pöfög a kisvasút Tiszakécskén

Képgaléria
Hamarosan újra pöfög a kisvasút Tiszakécskén
Felébresztik a 2009 óta tartó Csipkerózsika-álmából az egykor szebb napokat látott kisvasút-hálózatot, vagyis újra életre kel az 1971-ben létesült és 38 évig működő keskeny nyomtávú kisvasút Tiszakécskén.

A Sportliget és a Tisza-part között közlekedő vasút most hosszabb pályát, részben új nyomvonalat és felújított gördülőszerelvényt kap majd, nyitott és zárt kocsikkal, emellett a végállomás helye is megváltozik. A kisvasút tervezett nyomvonala - mintegy másfél kilométer hosszan - az üdülőterületi végállomástól kezdve, az Attila utcánál lévő Lübbecke házig tart majd.

A mostani végállomás helyén a Szabolcska Mihály utca és a Strand utca kereszteződésében egy körforgalom épül, ezért a végállomás átkerül a sportcentrum mögötti részre, a Tisza kanyarulatába. Ott épül majd egy mozdonyszín, ahol télen zárt helyen tud majd parkolni a szerelvény. A kisvasút üdülőterületi végállomásán - a mozdonyszín mellett -, az utazók fogadására, jegyértékesítésre, esetleges kisebb emléktárgyak értékesítésére lesz hely. A vasúttal és Tiszakécskével kapcsolatos interaktív kiállítás is látható lesz.

A kisvasút útvonala a környékbeli turisztikai látványosságokat köti majd össze. Épp ezért azokra is költenek. A Tisza-parti kilátó helyére például, amely a Miskó István sétányon található, egy új és sokkal magasabb, 14 méter talpmagasságú kilátót álmodtak meg, amiről páratlan kilátás nyílik majd a vidékre. Egy másik pályázat keretében a végállomás mellett épül egy idegenforgalmi információs iroda is, mosdókkal, kerékpárkölcsönzővel és tárolóhellyel.

A végállomástól kétszáz méterre a Tisza-parti Termálfürdő, kicsit távolabb, hétszáz méterre pedig a tiszai szabad strand található. A kisvasút első megállója a tervezett kilátó mellett lesz. A következő megállóhely a Sportligetnél, a Liget utcánál várja majd a le- és felszállókat. E megállónál egyébként azért is érdemes lesz leszállni, mert innen már csak egy ugrásra van a Sportliget labdarúgó-, kosár- és kézilabda, illetve futó- és teniszpályáival. A kisvasút utolsó megállója az Attila utcánál, a Találkozások Házánál lesz.

Fotó: menetszel2016.blog.hu

 

Kövessen minket a Facebookon is!