Helyi hírek 2019. október 26. 14:30

Az emberi kapcsolatok éltetik a művészetet

Képgaléria
Az emberi kapcsolatok éltetik a művészetet
A félegyházi képzőművészet ismert és szeretett művészének, Molnár Istvánnak nyílt kiállítása a Rocktár Ágyú galériájában. – Intim, de nem idilli, nem szuper harmonikus, nem élére állított ez az otthon, ez a világ, hanem valódi. Az otthoni kellemetlenségek is hozzánk tartoznak. Amit más titkol, esetleg szégyell, én ezeket a hangulatokat szeretném megmutatni, mert ez a munkája, egy festőnek – vallotta művészi munkájáról az alkotó.

Molnár István Szegeden, a Tömörkény István Gimnáziumban tanult grafika szakon. Ez után a festészet felé fordult, mert az alkalmazott grafika mellett a szabadabb alkotói folyamatok jobban érdekelték. Később a Pécsi Tudományegyetemen folytatta művészeti tanulmányait festő szakon.

Istvánnal az elmúlt években sokan és sokszor találkozhattak a város terein, utcáin, miközben portrékat készített a járókelőkről, akik ezt egy percig sem vették zaklatásnak, sőt, sokan megvásárolták, és azóta is féltett kincsként őrzik.

Erről az időszakról így nyilatkozott: – Az emberekkel való kapcsolat az nem terhes, sőt inspiráló. Minden tapasztalat, kapcsolat közelebb enged magamhoz is. Ahhoz, hogy magamat megismerjem, nem szabad elzárkózni, nyitottnak kell lenni. Ha rögtön bezárkózik az ember, akkor hamar előítéletekkel terhes, jövő nélküli világban találja magát. Ezért örülök annak, hogy az utcai rajzolások során a hétköznapi emberek sokaságával találkoztam, akik a primer valóságot látták a rajzomon. Nekem meg kötelességem volt e mögé ásni, hogy valójában milyen személyiséget látok magam előtt. Sokakkal elbeszélgettünk, sőt, még barátságok is köttettek egy-egy alkalommal. Ez is az életem egy szakasza volt.

s. r.


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!