Helyi hírek 2019. október 23. 13:00

Tilos az égetés    

Tilos az égetés    
Az elmúlt időszakban sok lakossági panasz érkezett az önkormányzathoz füstöléssel, kellemetlen bűzzel járó égetésekkel kapcsolatban. Juhász Lászlóval, a városüzemeltetési osztály vezetőjével ennek apropóján arról beszélgettünk, hogy milyen helyi és országos szabályokat kell betartanunk annak érdekében, hogy ne terheljük Kiskunfélegyháza levegőjét.

– Kiskunfélegyháza város önkormányzati rendelete értelmében tilos avart, elszáradt kerti növényzetet, füvet, vagy gyepet égetni. Milyen módon tudja a lakosság környezetbarát módon elhelyezni a kertekben, ingatlanokban összegyűlt zöldhulladékot?  

– Az összegyűjtött zöldhulladékot, lombhulladékot átlátszó zsákokba gyűjtve a rendszeres zöldjárattal lehet ingyenesen elszállíttatni. A zöldjárat menetrendje több különböző felületen is megtalálható, többek között a www.fvnp.kiskunfelegyhaza.hu oldalon. Itt olvasható a szállítás lakóhely szerinti időpontja. Ez úton is arra kérek mindenkit, hogy kizárólag a meghirdetett időpontban helyezzék ki hulladékaikat, ugyanis a következő szállítási időpontig – ami akár egy hónap is lehet – a kihelyezett zöldhulladék nem lesz elszállítva. Az ilyen zöldhulladék-kihelyezés szabálysértésnek minősül!

– A fűtési szezon beköszöntével főleg a város családi házas övezeteiben állandó problémát jelent a kellemetlen bűzzel járó, egészségtelen füst. Milyen lehetőségek vannak ennek enyhítésére?

–  A jelenség okozója egyrészt a nem megfelelő tüzelőberendezés használata, másrészt pedig a nem megfelelő tüzelőanyag égetése. Fontos tudni, és mindannyiunk érdekében figyelembe venni, hogy szennyezett, például festékes, ragasztóval, vagy bármilyen műanyaggal bevont fát, műanyagot, gumit, egyéb háztartási szemetet szigorúan tilos égetni, úgy tüzelőberendezésben, mint udvaron, közterületen, vagy egyéb nyílt területen. Ha ennek ellenére valaki ilyen tevékenységet folytat, az szabálysértést követ el, ami bírságot vonhat maga után.

– Mit tehetünk annak érdekében, hogy Kiskunfélegyháza levegője mindannyiunk számára a lehető legegészségesebb maradjon?

– Mindenekelőtt tartsuk be az említett szabályokat, jelentősen csökkentve ezzel környezetünk szennyezését, és az egymásnak okozott kellemetlenségeket. Aki pedig félegyházi lakókörnyezetében ilyen jellegű tevékenységet – tüzelést, tiltott anyaggal történő fűtést – tapasztal, azt jelezze a Kiskunfélegyházi Járási Hivatalnál, a Kiskunfélegyháza, Szent János tér 3. szám alatt, vagy telefonon a 76/795-750-es számon.

 

Kövessen minket a Facebookon is!