Helyi hírek 2019. október 26. 16:00

Zöld oldal – Szép őszi virágaink

Zöld oldal – Szép őszi virágaink
A szokásos őszi virágültetések okán kertész kolléganőmmel végigjártuk az ültetési területeket. A kellemes őszi idő és az éppen zajló építési munkák látványának összefeszülésében egyszer csak sorra ugrottak elénk szebbnél-szebb virágok: hirdetve az örök szépséget. A nyár elköszönő, múló virágait leváltják az ősz finom árnyalatokban tündöklő virágai, lassan halványuló színeik pedig már előrevetítik a tél összemosódó földszíneit.

Miközben végigbeszéltük az előttünk álló hét feladatait – magunk is rádöbbentünk arra, hogy mennyiféle módon kell a növényekkel bánni ahhoz, hogy azok környezetünk szerves részeként, láthatatlan szálakkal szép egészet alkotva beleszövődjenek a városi szövetbe.

Ezeknek a gondolatoknak a városközponti beruházások részeként egyre szaporodó új virágfelületek nyitottak ajtót, hiszen a sok-sok évelő számos fenntartási feladat újragondolását teszi szükségessé.

Kertünk növényei – bármilyen meglepőnek tűnik, de – ma már bizonyítottan sajátos társadalomban élnek, ahol, lehetnek egyévesek, évelők, vagy fás szárú cserjék és fák, de egymást segítő, vagy egymással kapcsolatban lévő – biodiverz – közösséget alkotnak. Ez a közösség térben és időben folyamatosan változik, mégpedig úgy, hogy a változás – ez a szukcesszió – az egyre stabilabb rendszer irányába mozdítja a társulást. Ha ismerjük, vagy készek vagyunk mind jobban megismerni ezt a sajátos természeti törvényt, akkor lehetünk jó gazdái kertünk növényeinek.

A növények társadalmában a viselkedési formák alapján ugyanúgy kiegészítik egymást az egyes növények, ahogy az emberi közösségek is eltérő karaktereink nyomán válnak egységes egésszé.

Három alapvető növényi viselkedési típust különítünk el: a kitartó versenyzőt, a türelmes alkalmazkodót és a gyors talpraesettet. Mindegyik jól körülírható jegyekkel bír, amiről a következő lapszámban szeretnénk bővebben írni. Természetesen ezek a „személyiség jegyek”, mint az emberek esetében, úgy a növényeknél is keverednek, de mégis határozottan egy-egy jellemző karaktert formálnak.

Következzen itt ilyen szemmel néhány kedves pillanatkép a félegyházi parkok októberi növényeiről.



Őszirózsák hatalmas habos pomponjai: láthatóan egyelőre egyik sem enged a győzelemből,
ők a kitartó versenyzők az ősz lángoló pasztelljében



A frissen ültetett árvácska még vagányan, talpraesetten kandikál ki a napsütésben a
levéltakaró alól, hűvösebbre fordultával, mint paplan húzódik a levelek alá




Díszfű, őszirózsa, bőrlevél, ők a stresszes helyzeteket kezelni tudó türelmes
alkalmazkodók, de kedvező helyen bátor versenyzőként is megállják a helyüket:
itt láthatóan jól érzik magukat így együtt




Moha a terméskőburkolat kevéssé taposott, árnyékos hézagaiban:
ő nemcsak talpraesett, de a stresszt is kellőképpen tűri





Még a nyárból itt maradt egynyári virágként ültetett kakastaréj és díszgyertya,
ők a pionírok, a gyors talpraesettek: láthatóan nagyon jól érezték magukat a helyükön


Nagy Ágnes
városi főkertész

 

Kövessen minket a Facebookon is!