Helyi hírek 2019. október 25. 16:00

Kutyás terepfutó versenynek adott otthont a Parkerdő

Képgaléria
Kutyás terepfutó versenynek adott otthont a Parkerdő
Papp Viktória kutyakiképző szerint napjainkban mind népszerűbbek az úgynevezett canicross, azaz kutyás futóversenyek. Ő maga mintegy másfél éve talált rá és szeretett bele a sportágba.

Először a most négy és fél éves belga juhásszal, Perkével kezdett versenyekre járni, és csakhamar a dobogóra is felállhattak egy országos versenyen. Miután tavaly októberben a kedvesen kócos Sammyvel bővült a család – akit a kiskunfélegyházi kutyamenhelyről fogadott örökbe – már két kutyájával tréningezik és versenyez.

Az I. Kiskun Kutyás Terepfutó verseny ötlete még tavasszal merült fel, és a baráti hangulatú, kezdőknek is teljesíthető akadályfutó kutyás verseny tervéből október 19-én valóság lett. Az eseményre az ország minden tájáról nyolcvannál többen regisztráltak. A versenyzők három kategóriában: junior, 2,5 és 5 kilométeren, férfi és női mezőnyben mérték össze tudásukat a városi Parkerdőben. A szervezésben félegyházi diákok, és Horváth Károly, egykori diákpolgármester is közreműködtek. A futóversenyen adakozni is lehetett, a félegyházi Fidó Bácsi Közhasznú Alapítvány árva kutyusai javára.

Papp Viktória szívesen méretteti meg magát kutyáival együtt a legkülönbözőbb ügyességi és gyorsasági versenyeken. Perkével például részt vettek már az egyik legkeményebb európai szintű versenyen is, ami az Irondog-Man nevet viseli.

– A canicross sportág alapvetően futó, terepfutó sportkutyások számára. A kutya és az ember együtt fut a kijelölt versenypályán egy szárral összekötve. A feladat: minél hamarabb megtenni a versenytávot, a futóverseny előírásai szerint együtt. A szabály egyszerű: a pálya legalább 95 százalékán a kutyának kell elől futni, a gazdának pedig utána. Egy póráz feszül közöttük, amelynek egyik vége a gazda övén, a másik vége pedig a kutya hámján csatlakozik. A sebességet a gazda határozza meg. Az ő futóteljesítményénél gyorsabban nem tud a páros futni. A kutya életkora minimum 12 betöltött hónap legyen, és nem lehet agresszív sem az emberrel, sem a többi kutyával szemben – magyarázta Viki.

A félegyházi rendezvény a visszajelzések alapján is jól vizsgázott, így az ötletgazda bízik a folytatásban, akár kétnapos program formájában is.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!