Helyi hírek 2019. október 29. 07:30

A makettek csodálatos világa

Képgaléria
A makettek csodálatos világa
A makettek szerelmesei találkoztak október 26-án és 27-én a félegyházi Móra Ferenc Művelődési Központban megrendezett VI. Makettkiállítás és látványmakettezés című rendezvényen. Az elképesztő türelmet, koncentrációt és fegyelmet követelő hobbi helyi művelőit összefogó Kiskunfélegyházi Makett Szakkör által szervezett programra az ország más részeiről is érkeztek hasonló érdeklődésűek.

A kiállított minatűr repülőgépek, harci és polgári járművek, hajók, figurák, sci-fi, továbbá fantasy építmények csodálatos világába, többek között az elkészítés titkaiba nyertek betekintést a látogatók azzal a céllal, hogy minél többen ismerjék fel ennek a kitartást edző szabadidős tevékenységnek a szépségeit – mondta el lapunknak, Katona István klubvezető.

Az október végi hétvégére az ország számos pontjáról érkeztek kiállítók és makettkészítők, akik a látogatók felmerülő kérdéseire is választ adtak. Így megtudhattuk például a makett és a modell közötti legfőbb különbséget. Az előbbi az eredeti kicsinyített, lehetőség szerint alak- és mérethű másolata, s bár egyes elemei lehetnek mozgathatók, a lényege mégis a statikusság, tehát nem működő szerkezet. A modell ezzel szemben valaminek általában kisléptékű mása, ami magán hordozza az eredeti jellemzőit, és a makettel szemben az esetek többségében működőképes.

A rendezvényen a régmúlt fegyvereit is bemutatták a látogatóknak, akik kezünkbe vehették a pisztolyokat és puskákat, de megcsodálhatták a világháborús hadiruhákat is. Az egyik legkülönlegesebb kiállított darab egy Star Wars űrhajó volt, amit tervezője a saját ötletei alapján karton és műanyag elemekből kézzel készített el. Már nyolc éve dolgozik rajta, a befejezését még az idén tervezi.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!