Helyi hírek 2019. november 9. 13:00

Olajozottan fűzte mondanivalóját dr. Tóth József

Képgaléria
Olajozottan fűzte mondanivalóját dr. Tóth József
A Félegyházáról indult jeles egyéniségeket bemutató könyvtári sorozat keretében dr. Tóth József vegyészmérnökkel beszélgetett dr. Tarjányi József október 7-én, a városi könyvtárban. A beszélgetés során feltárult az olajiparban dolgozó szakember múltja és jelenbéli gondolatai, elképzelései.

Dr. Tóth József 1945. június 10-én született Kiskunfélegyházán. Édesapja a város egyik megbecsült ügyvédje volt. Korán kitűnt nyelvkészségével, több mint harminc országban volt levelező diákpartnere, ami az egyik módja volt a nyelvgyakorlásnak, hiszen a forradalom után külföldi utazásokra még gondolni sem lehetett. Érettségi után sikerrel felvételizett a veszprémi Vegyipari Egyetemre, ahol vegyészmérnöki diplomát szerzett. Elvégezte a Közgazdaság Tudományi Egyetem mérnökközgazdász szakát, majd ugyanott doktorált.

Friss diplomával és angol, német, orosz nyelvtudásával a Mineralimpex Olaj- és Bányatermék Külkereskedelmi Vállalatnál kezdte pályafutását, ahol az üzletkötő beosztástól kezdve, a szamárlétrán végighaladva, ő lett a vállalat vezérigazgatója (1972-75. osztályvezető-helyettes, 1975-77. főosztályvezető-helyettes, 1978-80. főosztályvezető, 1980-84. vezérigazgató helyettes, 1984-99. vezérigazgató). 1999-től 2001-ig a MOL Rt. ügyvezető igazgatója, a Finomítási, feldolgozási és logisztikai divízió vezetője, majd 2001-2002-ben a MOL Rt. beszerzési és kereskedelmi igazgatója. 2002-től a MOL Rt. elnök-vezérigazgató főtanácsadója. A Magyar Ásványolaj Szövetség alapító és jelenlegi elnöke, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség alelnöke, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) Ipari Tanácsadó Bizottságának tagja.

Két cikluson keresztül a Kőolaj Világkongresszus elnökhelyettese volt. A Veszprémi Pannon Egyetem címzetes egyetemi tanára. A Szingapúri Köztársaság magyarországi tiszteletbeli főkonzulja. Számos alkalommal tartott előadást a Passaui Egyetemen, Grazban, a Kőolaj Világkongresszus ülésein. Két gyermeke van, Balázs, aki Bécsben végzett gépészmérnök, Emese lánya pedig San Francisco-ba ment férjhez, ott dolgozik.


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!