Kitekintő 2014. augusztus 30. 09:00 Forrás: hirado.hu

Egy-két doboz is végzetes lehet

Egy-két doboz is végzetes lehet
Töretlen az energiaital népszerűsége Magyarországon az utóbbi időben, a gyermekek is egyre többet fogyasztják. Kevesen tudják, hogy mennyire veszélyes.





"Nehéz olyat mondani, ami a fogyasztása mellett szól, felnőtteknél kisebb mennyiségben ugyan nem káros, de rendszeres használata függőséget okozhat, a gyermekeknél pedig eddig nem ismert hosszabb távú hatásai lehetnek" - jelentette ki az M1 reggeli műsorában a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológus szakorvosa.

Maurovich-Horvat Pál szerint gyermekeknek egyáltalán nem lenne szabad megengedni, hogy energiaitalt igyanak, holott sokan már reggeli helyett is ezt teszik, ráadásul akár literes kiszerelésben, a szülőkben ugyanis nem tudatosul, hogy tíz eszpresszónyi koffeinmennyiség is lehet az italokban. Ha például valakinek fel nem ismert szívproblémája van, akár egy-két doboz is végzetes lehet - hangsúlyozta a szakorvos.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy alkohollal keverve fokozódik a hatás. A koffein és az alkohol is erős vízhajtó hatású, keverve pedig nagymértékben csökkentik a szervezet méregtelenítő képességét, így nehezebben is ürülnek ki a szervezetből - magyarázta Maurovich-Horvat Pál hozzátéve: igazán veszélyessé az teszi az elegyet, hogy az ember elveszíti a kontrollt, ugyanis az energiaital miatt nem érzi, ha ittas állapotba kerül. Több országban ezért már együttes árusításuk is tilos - magyarázta.

A szakorvos a vízhajtó hatás miatt sportolás előtt sem javasolja az energiaitalokat, mint mondta, aktív mozgás közben eredendően sok folyadékot veszít a szervezet, ha pedig erre ráerősítünk, az extrém esetben ájuláshoz is vezethet.
 

Kövessen minket a Facebookon is!